Την εταιρεία BP υπέδειξε ως υπόλογη της τεράστιας οικολογικής καταστροφής από τη διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικούο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος υποσχέθηκε ότι η διοίκησή του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την ακτή.

«Διερευνούμε όλες τις λογικές στρατηγικές για να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον Κόλπο από μία διαρροή που μπορεί αλλιώς να κρατήσει μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα της εξέδρας και αυτή είναι μία διαδικασία που μπορεί να πάρει μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάτη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ότι η ΒΡ θα πληρώσει για όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου.

«Πρέπει να πληρώσουν για οτιδήποτε έχει γίνει για να σταματήσει η διαρροή και να μετριαστεί η ζημιά. Όσοι πιστεύουν ότι ήμασταν αργοί στην αντίδρασή μας δεν γνωρίζουν τα γεγονότα. Αυτό ήταν η πρώτη προτεραιότητά μας αφότου ξέσπασε η κρίση», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την παράταση κατά έξι μήνες του μορατόριουμ στις νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις,ενώ σημείωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού υπογραμμίζει την «επείγουσα ανάγκη» να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ.

«Θα παρατείνουμε κατά έξι μήνες το υπάρχον μορατόριουμ και την έκδοση νέων αδειών για νέες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «αναστέλλονται 33 υποθαλάσσιες γεωτρήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη στον Κόλπο του Μεξικού».

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη την αναβολή πολλών πετρελαϊκών σχεδίων στις ακτές της Αλάσκας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκρινε ότι ήρθε πια ο καιρός «να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με χώρες όπως η Κίνα η οποία έχει ήδη αντιληφθεί ότι το μέλλον εξαρτάται από τις ανανεώσιμες ενέργειες».

«Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε αυτό το μέλλον εμείς οι ίδιοι», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα, καλώντας δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους να εργαστούν μαζί με την διοίκησή του προς αυτήν την κατεύθυνση.