«Γάζα, ερχόμαστε». Το φωνάζουν κουβαλώντας την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό τέσσερα πλοία από την Ελλάδα, τρία από την Τουρκία και ένα από το Δουβλίνο. «Ενα καράβι για τη Γάζα» είναι το εγχείρημα της Διεθνούς Συνεργασίας. Βουλευτές από Ελλάδα, Κύπρο και άλλα Κοινοβούλια της Ευρώπης, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές. Στο επιβατηγό πλοίο «Σφενδόνη», επιβαίνουν 15 βουλευτές από Γαλλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία, δυο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι κκ. Οδ.Βουδούρης από το ΠΑΣΟΚκαι Τ. Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Κυρ. Τριανταφυλλίδης. Μαζί και ένας σκηνοθέτης, ο Γιάννης Καρυπίδης, που δηλώνει ναύτης με κάμερα. «Είμαι για τρίτη φορά σε ένα καράβι που η πλώρη του κοιτά τη Γάζα. Εύχομαι αυτή τη φορά με την κάμερά μου να καταγράψω την ελληνική αποστολή να παίρνει τα εύσημα από τους εκλεγμένους ηγέτες της Γάζας, που τους λένε τρομοκράτες». Μέσα στα τέσσερα πλοία που έχουν βάλει πλώρη προς τη Γάζα είναι συνολικά περισσότερα από 150 άτομα, εκ των οποίων 40 Ελληνες.

Οπως λένε οι συντονιστές της αποστολής, «θέλουμε κάτι να αλλάξει στην Παλαιστίνη, αρχικά σε ό,τι αφορά το κρίμα της ανθρωπιστικής καταστροφής ». Και προσθέτουν: «Αυτό το εγχείρημα,συμβολικό αλλά και ουσιαστικό,με από 5.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας,επιθυμούμε να αλλάξει τα δεδομένα του παλαιστινιακού ζητήματος».

Ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ΤΕΙ Αθήνας κ. Βαγγέλης Πισίας είναι συντονιστής της αποστολής μαζί με τον πανεπιστημιακό κ. Τάκη Πολίτη. «Αλεξανδρινός Αιγυπτιώτης» συστήνεται ως προς την καταγωγή του. «Αγαπώ τους Παλαιστινίους. Αγωνίζονται για ελεύθερη πατρίδα» λέει. Υπήρξε ο πρώτος συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος υποστήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τη Συμφωνία του Οσλο. Σκοπός της προσπάθειας, όπως σημειώνει, «δεν είναι η επιχειρησιακή αναμέτρηση με το ισραηλινό Ναυτικό.Είναι μια ηθική,πολιτική και ψυχολογική αναμέτρηση με αυτούς που έχουν επιβάλει καθεστώς στρατοπέδου συγκέντρωσης σε έναν λαό που προσπαθεί να επιβιώσει διατηρώντας την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά του».