Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο είχε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έπειτα από τη σύγχυση που επικράτησε την προηγούμενη ημέρα σχετικά με το περιεχόμενο του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε συστάσεις προς τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα, ενώ στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου που ακολούθησε, δεν εθίγη καθόλου το ζήτημα. Στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου συνεχίστηκε όμως και χθες η εκδήλωση δυσφορίας για τους χειρισμούς του κ. Λοβέρδου. Ο υπουργός Εργασίας μίλησε λίγο αργότερα στον Ρ/Σ Flash και έδωσε διευκρινίσεις ως προς τη δημοσιοποίηση της επιστολής, λέγοντας: « Αντί να τη βγάλουν άλλοι και να μου λένε “τι είναι αυτά που λες; ” τη βγάζω μόνος μου και τη φέρνω μπροστά στις εξελίξεις ».

Ως προς το αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για τον χρόνο εφαρμογής του Ασφαλιστικού, ο κ. Λοβέρδος είπε χθες ότι « επειδή το ΄15 είναι στο μνημόνιο, θεωρώ ότι τα περιθώριά μου είναι μικρά ».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια ιδεολογική μάχη στην ΕΕ και διεθνώς με αφορμή την Ελλάδα και τόνισε: « Μπορεί πράγματι να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημαπου έχει αδυναμίες και προβλήματα, ένα κοινωνικό κράτος με αδυναμίες και προβλήματα. Αλλά δεν είχαμε ένα υπερανεπτυγμένο σύστημα κοινωνικού κράτους, το αντίθετο. Εχουμε ένα άδικο, μη ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας και με μεγάλο ιδιωτικό κόστος για τις οικογένειες, για την ασφάλιση, για την Παιδεία, για την Υγεία, όπου βεβαίωςυπάρχει επίσης μεγάλη διαφθορά και σπαταλώνται χρήματα ».

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει η ΕΕ, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι οι κοινωνικές δαπάνες και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων.