Παρέμβαση
Παρέμβαση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλα (σκίτσο) υπήρξε χθες για το θέμα του διακανονισμού των ομολόγων και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και κυβερνητικών βουλευτών. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «στο συγκεκριμένο θέμα έχει δοθεί διάσταση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» .

* * *
«Το θέμα είναι καθαρά τεχνικό και δεν αφορά τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου» σημειώνει σε δήλωσή του, εξηγώντας ότι «η υιοθέτηση της διαδικασίας αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής, η οποία λανθασμένα αποκαλείται και Τ+10, σε καμία περίπτωση δεν επιμηκύνει τον χρόνο διακανονισμού, ούτε μεταβάλλει τις υποχρεώσεις των δύο αντισυμβαλλομένων» .

* * *
Επίσης με χθεσινό δελτίο Τύπου η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) τάσσεται σαφώς υπέρ της κεντρικής τράπεζας, μιλώντας για παρανοήσεις που οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Η ΕΕΤ υπογραμμίζει ότι «ποτέ το Τ + 3 δεν έγινε Τ + 10, δηλαδή αυξήθηκε το περιθώριο διακανονισμού μιας συναλλαγής στις 10 ημέρες».

* * *
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν, αφορούσαν μόνο το κομμάτι της επανεισαγωγής στο σύστημα των συναλλαγών που δεν διακανονίστηκαν, προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του συστήματος κατά τα διεθνή πρότυπα.

Οδύσσεια…
Ταξίδι-αστραπή στη Ρώμη έκανε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος για να συναντήσει τον ιταλό ομόλογό του Σάντρο Μπόντι, καθώς και τον πρόεδρο των ιταλών tour operators Ρομπέρτο Κορντέλα και τουριστικούς πράκτορες. Στόχος η αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις από την ιταλική αγορά δεν καταγράφονται απώλειες, αλλά και η προώθηση της Αθήνας ως «city-break» προορισμού, όταν θα ξεχαστούν τα επεισόδια…

* * *
Την ίδια ώρα κοινή επιστολή με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (ΗΑΡCΟ) έστειλε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε ξένους tour operators και διεθνή μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνοντας για την ασφάλεια στη χώρα παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

* * *
Ερωτήματα ωστόσο προς τον υπουργό διατυπώνει η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη αναφερόμενη στη «μαζική αποστολή δελτίου Τύπου αμερικανικής εταιρείας εκ μέρους του ΕΟΤ με τίτλο “Οργανώστε την Προσωπική σας Οδύσσεια το Καλοκαίρι του 2010”». Οπως σημειώνει η κυρία Κεφαλογιάννη, το «επικοινωνιακό εύρημα» της Οδύσσειας δημιουργεί «αμφιλεγόμενους συνειρμούς» και θυμίζει το διάγγελμα του Πρωθυπουργού που ανέφερε ότι ξεκινά «μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό».

Το παλεύει
Ο κ. Μ. Αποστόλου, πρόεδρος της αλυσίδας σουπερμάρκετ Ατλάντικ, ανέφερε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων ότι η εταιρεία αποφάσισε τη διακοπή συνεργασίας με ορισμένους πελάτες χονδρικής με στόχο τον περιορισμό στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του κινδύνου των επισφαλών πωλήσεων. * * *
Παράλληλα κλείνει μη κερδοφόρα σημεία πώλησης και ανοίγει άλλα σε «στρατηγικά τοποθετημένα σημεία». Συγχρόνως καταργεί αποθηκευτικούς χώρους και ενισχύει τη ρευστότητα μέσω της διάθεσης μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων.

* * *
Η Ατλάντικ το 2009 είχε ζημιές 14,8 εκατ. ευρώ και τελευταία οι φήμες της αγοράς έκαναν λόγο για καθυστερήσεις πληρωμών στους εργαζομένους, ακόμη και για ένταξη στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Από τα παραπάνω προκύπει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά ακόμη η εταιρεία δεν έχει καταθέσει τα όπλα.