Με «φουσκωμένο» φάκελο εισήλθε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (εν όψει του ελέγχου που θα γίνει τον Ιούλιο), προανήγγειλε την κατάθεση ρύθμισης στη Βουλή για την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο (την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα) και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και της επέκτασης των τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών.

Για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός περιέγραψε σε αδρές γραμμές τη φιλοσοφία του προγράμματος εν όψει της συζήτησης σε ένα από τα επόμενα Υπουργικά Συμβούλια που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα. Θα προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη στην οποία εκτός από τον κ. Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχουν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, ο υπουργός Πολιτισμούκ. Π.Γερουλάνος και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Το κάθε υπουργείο θα προσέλθει με ολοκληρωμένες προτάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και τις δυνατότητες αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Παράλληλα χθες συζητήθηκε και η πορεία απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Το σχέδιο που ετοίμασε τον Φεβρουάριο η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων αναπροσαρμόστηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Σε αντίθεση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προέβλεπε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2009, το μνημόνιο προβλέπει έσοδα 1 δισ. ευρώ ετησίως από το 2011. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση δεν θα παραχωρηθούν μερίδια εισηγμένων εταιρειών του Δημοσίου εξαιτίας των αποτρεπτικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Ωστόσο προωθείται άμεσα η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η αξιοποίηση των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια) βάσει του μοντέλου των συμβάσεων παραχώρησης, η εύρεση στρατηγικού επενδυτή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο) και η επέκταση των αδειών για τα τυχερά παιχνίδια.

Οσον αφορά το μοντέλο της αξιοποίησης υποδομών από ιδιώτες, μέσω συμβάσεων παραχώρησης σχεδιάζεται να επεκταθεί και στα 11 μεγάλα λιμάνια της χώρας (με πρώτη υποψήφια την κινεζική Cosco) ενώ αντίστοιχα πλάνα υπάρχουν για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των 34 περιφερειακών αεροδρομίων και για τους μεγάλους σταθμούς του ΟΣΕ που σχεδιάζεται να μετατραπούν σε mall. Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση ειδικής γραμματείας που θα αναλάβει το έργο της αξιοποίησης και της διευθέτησης πιθανών νομικών κωλυμάτων σε σχέση με τα ακίνητα.