«Υπό το βάρος της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, λόγω χαμηλής προπώλησης». Αυτή ήταν η αιτιολογία για την ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 15 Ιουνίου συναυλίας τηςαμερικανίδας τραγουδίστριας Γκρέις Τζόουνς, όπως μας ενημέρωσε χθες η διοργανώτρια εταιρεία Οn Stage. Οσοι φυσικά έχουν προμηθευθεί εισιτήρια δεν έχουν παρά να εισπράξουν το αντίτιμο στον τόπο αγοράς από τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

Το εφετινό κύμα ακυρώσεων συναυλιών μεγάλων ονομάτων της διεθνούς μουσικής σκηνής ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με την Ντιόν Γουόργουικ. Σε εκείνη την περίπτωση, βέβαια, η τραγουδίστρια είχε αρνηθεί να ταξιδέψει στην Αθήνα για τον φόβο επεισοδίων… Ακυρώσεις και αναβολές σημειώνονται κάθε χρόνο αφού, ως συνήθως, οι εταιρείες μετάκλησης ξένων καλλιτεχνών προγραμματίζουν πολύ περισσότερες συναυλίες από όσες μπορεί να αντέξει η ελληνική αγορά. Εφέτος όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης και παρά τις ομολογουμένως μειωμένες τιμές εισιτηρίων, οι ακυρώσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Ηδη από την άνοιξη αρκετοί διοργανωτές είχαν επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο. Ο πρόεδρος της εταιρείας GΜΙ Γιώργος Μουστάκας είχε δηλώσει: «Είναι απολύτως λογικό να φοβάσαι, αφού το μεγαλύτερο μέρος του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε θα υποφέρει με τα νέα μέτρα που λαμβάνονται.Αν σου πω ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στην αγορά, θα πω ψέματα. Ούτε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται να υπάρχει από πλευράς των διοργανωτών συναυλιών. Οι μεγάλοι συναυλιακοί χώροι δείχνουν να περνούν κρίση και αυτό στη συνέχεια πιέζει εμάς».

Αντίθετη άποψη είχε εκφράσει τότε ο Γιάννης Παλτόγλου της Detox: «Οι μεμονωμένες συναυλίες δεν θα έχουν πρόβλημα παρά μόνο στα φεστιβάλ.Εμείς τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια νέα φόρμουλα για να επιτύχουμε. Αυτό σημαίνει περισσότερα και μικρότερης δυναμικής σχήματα, έτσι ώστε το κόστος να είναι μικρότερο».