Ελκυστικό, όπως οφείλει να είναι κάθε καινούργιο μουσείο. Σύνθετο στη σύλληψη αλλά απλό στην προσέγγιση. Ανοικτό σε νέες ιδέες και απαλλαγμένο από ιδεοληψίες, εμμονές και στερεότυπα. Ενας «αποϊεροποιημένος» τόπος γνώσης και ψυχαγωγίας. Αυτοί ήταν οι στόχοι που είχε θέσει εξ αρχής ο Δημήτρης Κωνστάντιος για τη δημιουργία του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου – νέο σε υποδομές και σε εκθεσιακή αντίληψη- το οποίο εγκαινιάστηκε χθες στις 8 το βράδυ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ κυρίας Λίνας Μενδώνη , των φίλων του μουσείου και όλων όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωσή του αλλά απόντος του ίδιου του Δημήτρη Κωνστάντιου, ο οποίος «έφυγε» πριν από λίγο καιρό. Η καλύτερη απόδειξη του επί δεκαετία έργου του όμως στο Βυζαντινό Μουσείο ήταν η περιήγηση στους χώρους του.

Θεματικές ενότητες που συγκροτούν μικρές «ιστορίες» και ερμηνεύουν τα εκθέματα εντάσσοντάς τα στο ιστορικό και πολιτιστικό τους πλαίσιο διαδέχονται η μία την άλλη στις νέες αίθουσες των 1.400 τ.μ. Εδώ αναπτύσσεται αυτό το δεύτερο τμήμα της έκθεσης, από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης ως τη μεταβυζαντινή εποχή. Η αφήγηση ξεκινά από την ενετική κυριαρχία στην Κρήτη και στα Επτάνησα, όπου αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη θρησκευτική ζωγραφική. Προχωρεί στην οθωμανική κατάκτηση για να εισδύσει στις κοινότητες των Ρωμιών, στην καθημερινή ζωή τους, στο θρησκευτικό τους αίσθημα και στη διαμόρφωση της έννοιας του Γένους, ενώ χωριστές ενότητες αποτελούν τα έντυπα του Νέου Ελληνισμού και το Βυζάντιο στη νεότερη τέχνη. Η αρχιτέκτων-μουσειογράφος κυρία Αυγή Τζάκου υπογράφει την έκθεση.

«Δεν μας ενδιέφερε η “εθνική αφήγηση” ούτε ο “ενιαίος ιστορικός χρόνος” αλλά η ερμηνεία ενός σύνθετου παρελθόντος που μας αφορά άμεσα.Δεν μας απασχόλησε ο “ενιαίος και συνεχής ελληνισμός”.Ομως η ελληνικότητα ήταν πάντα μπροστά μας, στη γλώσσα, στα μοτίβα, στις φόρμες,στην αντίληψη,στο μέτρο των πραγμάτων» αναφέρεται στον πρόλογο της έκθεσης, τον οποίο είχε γράψει ο Δημήτρης Κωνστάντιος. Ετσι, αν κάθε εποχή διαβάζει το παρελθόν με τον δικό της τρόπο, το Βυζαντινό Μουσείο αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική πρόταση αυτής της ανάγνωσης.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ. 213 2139.500 η Γενική είσοδος 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ