Αγωγός διαμετακομιδής πετρελαίου που διασχίζει την Αλάσκα και ο οποίος ανήκει, εν μέρει, στην BP, έκλεισεχθες μετά από διαρροή αρκετών χιλιάδων βαρελιών αργού, μειώνοντας δραστικά την παραγωγή των κοιτασμάτων στην Αλάσκα.

Το νέο ατύχημα σημειώνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την BP -μεγαλύτερη μέτοχο του αγωγού, με ποσοστό 47%-, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την τεράστια διαρροή αργού από κοίτασμα που εκμεταλλευόταν στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με την εταιρία Alyeska Pipeline Service Co, που διαχειρίζεται τον αγωγό, μήκους 800 μιλίων, η λειτουργία του ανεστάλη μετά από προβλήματα στον Σταθμό Αντλησης 9, περίπου 100 μίλια (161 χλμ.) νότια του Φέρμπανκς.

Διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σταθμό προκάλεσε το άνοιγμα των βαλβίδων εκτόνωσης, με αποτέλεσμα άγνωστη ποσότητα αργού να υπερχειλίσει από μια δεξαμενή αποθήκευσης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά οι περίπου 40 εργαζόμενοι στο σταθμό τον εκκένωσαν, δήλωσε ηεκπρόσωπος της Αλιέσκα, Μισέλ Ίγκαν.

Παραμένει ασαφές πόσο θα διαρκέσει το κλείσιμο του αγωγού. Η λειτουργία του, σύμφωνα με την Ίγκαν, δε θα ξαναρχίσει «έως ότου διασφαλίσουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια».

Η ακριβής ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε δεν είναι γνωστή, αλλά η Ίγκαν δήλωσε πως «εκτιμάμε ότι φθάνει τις αρκετές χιλιάδες βαρέλια». Το αργό διέρρευσε σε μια περιοχή όπου μπορεί να «περιοριστεί», και έχει χωρητικότητα έως και 104.500 βαρέλια, κατά την ίδια.

Η εταιρία Αλιέσκα ανήκει σε πέντε πετρελαϊκές εταιρίες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά κατέχουν οι BP, ConocoPhillips και Exxon Mobil, ενώ οι Unocal και Koch έχουν μικρότερα.

Από τον αγωγό Trans-Alaska, ο οποίος συνδέει την ακτή Προύντο με το λιμάνι Βαλντές, διέρχονται περίπου 667.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα υπό κανονικές συνθήκες.