Η επιμονή του κ. Κ. Καραμανλή να παραμένει σιωπηλός αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τον εκνευρισμό στη Ρηγίλλης, η οποία καλεί πλέον σχεδόν ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημοσίως για την πολιτική που ακολούθησε και για τα όσα κατηγορείται και να μην αναμένει να τον στηρίζει διαρκώς η νέα ηγεσία της ΝΔ.

«Οφείλει να βγει και να μιλήσει. Νομίζω ότι θα το κάνει» τόνισε χθες ο «καραμανλικός» πρώην υπουργός κ. Ευρ. Στυλιανίδης, σε μια χρονική στιγμή όπου κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες επιμένουν ότι «πρέπει επιτέλους» ο πρώην πρωθυπουργός να «σπάσει τη σιωπή του», απαντώντας με έμμεσο τρόπο και σε όσους από το περιβάλλον του αρχηγού της ΝΔ διαδίδουν πως ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί πλέον να περιμένει μόνο από τον κ. Αντ.Σαμαρά την υπεράσπιση των θέσεών του, αλλά και των πεπραγμένων του την προηγούμενη πενταετία.

Στα υψηλά κομματικά κλιμάκια της ΝΔ κυριαρχεί η άποψη ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης του κόμματος προσκρούουν στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για τον κ. Καραμανλή, η σιωπή του οποίου ενισχύει την απαξίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης κεντρικά στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι δεν μπορεί ο κ. Σαμαράς να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή από τη στιγμή που παρατηρείται αναβλητικότητα και δεν το πράττει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί ο αρχηγός της ΝΔ να εξηγήσει γιατί ο κ. Καραμανλής δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί, αλλά ούτε και γιατί δεν έλαβε νωρίτερα τα σκληρά μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά» τόνιζαν χθες βουλευτές οι οποίοι πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά και διαπιστώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρατείνει συνεχώς τη σιωπή του, ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις εναντίον των στενότερων συνεργατών του για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

«Είναι δυσβάστακτο το βάρος για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Καραμανλής θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μιλήσει» λένε τα ίδια στελέχη που έχουν κεντρικές θέσεις στην κομματική πυραμίδα και σημειώνουν με έμφαση ότι ο κ. Σαμαράς κάνει προσπάθειες και τον στηρίζει, αλλά δεν βοηθάει καθόλου με τη στάση του ο κ. Καραμανλής.

Η στάση του κ. Σαμαρά- ο οποίος είχε χθες το βράδυ δείπνο με βουλευτές της ΝΔ που θεωρούνται «καραμανλικοί», όπως οι κκ. Στυλιανίδης, Χρ.Ζώης, Γ.Βλάχος κ.ά.- παραμένει αμετακίνητη: επιθυμεί να παραμείνουν οι αποστάσεις από την πορεία την οποία ακολούθησε ο κ. Καραμανλής την τελευταία περίοδο διακυβέρνησής του, αλλά και να γίνει ευδιάκριτη η διαχωριστική γραμμή με τοπαρελθόν. «Η επιλογή Σαμαρά είναι μονόδρομος» λένε τα ίδια στελέχη, τονίζοντας με έμφαση ότι αν η ΝΔ θέλει να ανακάμψει, πρέπει «νααποκηρύξει το χθες».

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται ο πρώην υφυπουργός κ. Π. Τατούλης , ο οποίος με σημείωμά του στο ιστολόγιό του χαρακτηρίζει τη ΝΔ «κόμμα Πυγμαίων» και αναφέρει ότι ο κ. Καραμανλής θα μείνει στην Ιστορία για τον «ανερυθρίαστο βερμπαλισμό του και τον επαίσχυντο επικοινωνισμό του», ενώ αποδείχθηκε «το σημαντικότερο βαρίδι της παράταξης στην οποία προήδρευσε».

Ερώτηση Σαμαρά για την κερδοσκοπία στα ομόλογα
Μ ε… δανεικό θέμα αποφάσισε να «εγκαινιάσει» τη συμμετοχή του στη διαδικασία της «Ωρας του Πρωθυπουργού» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ.Σαμαράς. Στην πρώτη από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ ερώτηση που απηύθυνε χθες προς τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου ο κ. Σαμαράς επαναφέρει το ζήτημα των καταγγελιών για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των ελληνικών ομολόγων με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδας που μόλις την περασμένη εβδομάδα έθεσαν με μακροσκελή ερώτησή τους η κυρία Βάσω Παπανδρέου και άλλοι εννέα βουλευτές του ΠαΣοΚ. «Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσειςόχι μόνον από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από πλευράς βουλευτών του ΠαΣοΚ, καθώς και τα δημοσιεύματα στον Τύποσχετικά με την οργάνωση της άμυνας της χώρας έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων που σημειώθηκαν από τον Νοέμβριο του 2009 ως τον Απρίλιο του 2010,που οδήγησαν πρακτικά σε αδυναμία δανεισμού» αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης του προέδρου της ΝΔ.

Πηγές της Ρηγίλλης απέδιδαν την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάθεση να αναδειχθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ενώ πρόσθεταν ότι των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην ανάδειξη του επίμαχου- «σοβαρότατου», κατά τον κ. Σαμαρά- θέματος είχε προηγηθεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρ.Σταϊκούρας που είχε καταθέσει νωρίτερα σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.