«Η ελληνική κυβέρνηση αγκαλιάζει το πρόγραμμα αυτό και θα έχουμε σοβαρότατη αρωγή για να καταφέρουμε να υλοποιηθεί» έλεγε τον Ιούλιο του 2005 ενώπιον των μελών του ΔΣ της ΚΕΔ το δεξί χέρι του ηγούμενου Εφραίμ μοναχός Αρσένιος, για να δείξει ότι οι «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων γίνονταν κατόπιν κυβερνητικής έγκρισης.

Αυτό υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Γ. Ξηραδάκης προσκομίζοντας και τα σχετικά πρακτικά του ΔΣ στην κατάθεσή του στην εφέτη ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ξηραδάκης και άλλοι μάρτυρες που εξετάστηκαν από την κυρία Καλού επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη. Οτι δηλαδή η υπόθεση ήταν «κεντρική κυβερνητική επιλογή» και ότι « ένας υπάλληλος χωρίς εντολή της πολιτικής ηγεσίας δεν θα μπορούσε ποτέ από μόνος του να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες ».

Σύμφωνα με τους μάρτυρες ο μοναχός Αρσένιος περιδιάβαινε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες σαν « καλός μάνατζερ » και ενίοτε σήκωνε το κινητό του και έλεγε με πολλή οικειότητα: «Ελα, Γιάννη », υποστηρίζοντας ότι συνομιλούσε με το «δεξί χέρι» του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή κ. Ι. Αγγέλου.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του Σ. Γακασούκα, διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔ, ο οποίος αναφέρεται σε τηλεφώνημα που έγινε το 2007, λέγοντας: « Ο μοναχός Αρσένιος έβγαλε το κινητό του, βγήκε προς τα έξω και άκουσα που ξε κίνησε με τη φράση “Ελα, Γιάννη” και μετά κάτι συζητούσε με τον Γιάννη. Οταν επέστρεψε τον ρώτησα από περιέργειαποιος είναι ο Γιάννης και μου είπε απλά και σταθερά με σιγουριά ότι είναι ο Γιάννης ο Αγγέλου. Του λέω “ο Αγγέλου του πρωθυπουργού; ” και μου απάντησε ναι ».