Σε θετικό κλίμα έγινε την Τετάρτη η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό και επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση που είχε καταγραφεί μεταξύ τους. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδροςκ. Χριστόφιας δήλωσε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη άρχισαν να συζητούν για το πώς θα αντικρίσουν το θέμα των περιουσιών. Διευκρίνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε επαναβεβαίωση των ζητημάτων πάνω στα οποία υπήρξε σύγκλιση, δηλαδή σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες και τα σημεία κατηγοριοποίησης.

Η συζήτηση του περιουσιακού θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα.

Μήνυμα από τον Μπαν Γκι-Μουν

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ..Ντάουνερ ανέγνωσε μήνυμα του Γενιικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καλωσορίζει θερμά τις δύο αντιπροσωπείες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τα μέρη, αναφέρει ο κ.Μπαν Γκι-Μουν, έκαναν σημαντική πρόοδο, πριν ανασταλούν οι συνομιλίες στα τέλη Μαρτίου.

Τονίζει ακόμα ο κ. Μπαν ότι «είναι πολύ ενθαρρυμένος από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, αλλά και από το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν τη συζήτηση στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008».

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε καθοριστικό χρονικό σημείο και ότι μια διευθέτηση είναι εφικτή. Η επίτευξη μιας συμφωνίας, τονίζει, προϋποθέτει όραμα, ισχυρή ηγεσία και κουράγιο. Αυτό, σημειώνει, «απαιτεί ένα πάρε-δώσε από τις δύο πλευρές, καθώς και δυνατότητα κατανόησης των θεμάτων, αλλά και τι διακυβεύεται από την προοπτική των συνομιλιών».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει δεσμευμένη να εξακολουθήσει να προσφέρει την υποστήριξή της σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.