Μπορεί την Κυριακή να έκλεισε έτη 59 ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Αντ. Σαμαράς (χρόνια πολλά!), αλλά το προσεχές Σάββατο γιορτάζει τα προεδρικά του γενέθλια. Κλείνει έξι μήνες στην ηγεσία του κόμματος. Ως εκ τούτου οι παιδικές ασθένειες αργούν τα τελειώσουν στη (νέα) Νέα Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ οι βουλευτές της ΝΔ τρέχουν να κατεβάσουν το εικόνισμα του κ. Κ. Καραμανλή από τα γραφεία τους αφού εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος οδεύει προς το «τελικό ξεκαθάρισμα» με τον πρώην πρωθυπουργό και τους νεοκαραμανλικούς.

Oι παροικούντες τη Ρηγίλλης πάντως πιστεύουν ότι νυν και πρώην στο τέλος θα τα βρουν και εκείνοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι υπουργοί της πενταετίας, οι οποίοι θα αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια. Σημειώνω με την ευκαιρία ότι στη ΝΔ δεν αποκλείουν τις διπλές εκλογές τον Νοέμβριο (μαζί με τις δημοτικές).

***

Πληροφοριοδότης μου που είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιώνει ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου τηλεφώνησε την Παρασκευή το μεσημέρι στην κυρία Βάσω Παπανδρέου για να της πει ότι ο ίδιος δεν θεωρεί απαραιτήτως «εχθρική ενέργεια» την κοινοβουλευτική ερώτηση που έκανε προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή το θέμα της άμυνας της χώρας απέναντι στους κερδοσκόπους.

Η Βάσω, μιλώντας σε συνεργάτη μου, διέψευσε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό. Δεν θα εκπλαγώ όμως αν εντός των ημερών ο κ. Παπανδρέου συνομιλήσει με την πρώην υπουργό στο γραφείο του.

***

O κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε το θέμα της άμυνας της χώρας κατά των κερδοσκόπων για την πρώτη επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή. Δεν νομίζω πάντως να επιτευχθεί διαφώτιση των βουλευτών αφού το θέμα είναι τόσο τεχνικό που όσο περισσότερο το ψάχνει κανείς τόσο λιγότερα συνειδητοποιεί ότι γνωρίζει γι΄ αυτό.

***

Κάτι έχει συμβεί στον κ. Νίκο Δένδια και δείχνει μια (ασυνήθιστη για πολιτικό) έφεση στην αλήθεια. «Δεν είναι τραγωδία να μην υπάρχει κοινό πόρισμα» είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφερόμενος στην πιθανότητα να μην εκδοθεί κοινό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

Και προσέθεσε: «Οι εξεταστικές δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρός θεσμός». Δεν ήταν πολλοί όσοι είχαν αμφιβολίες, αλλά για να το λέει ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κάτι παραπάνω πρέπει να ξέρει.

***

Οι γιατροί συνέστησαν στον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ξαβιέ Πέρεζ ντε Κουέγιαρ (ο οποίος ταλαιπωρείται από ένα χρόνιο πρόβλημα με το στομάχι του) να παραμείνει στη Λίμα του Περού και να μην ταξιδεύσει στην Αθήνα.

Ο κ. Ντε Κουέγιαρ επρόκειτο να μιλήσει αύριο στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών στην εναρκτήρια εκδήλωση του συμποσίου που οργανώνει το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Φυσικά το συμπόσιο στο οποίο συμμετέχουν διπλωμάτες από 20 χώρες θα προχωρήσει κανονικά. Και μάλιστα με κλειστές συνεδριάσεις στους Δελφούς. Περιμένω να μάθω ποιος θα κερδίσει τον τίτλο της «Πυθίας της χρονιάς».

***

Πολλοί πολιτικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν μια «μαγική λύση» που θα λύσει ως διά μαγείας τα οικονομικά προβλήματα. Ο κ. Γερ. Γιακουμάτος δεν μπορεί παρά να πρωτοστατεί σε αυτή τη νέα πολιτική τάση.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητεί να δημιουργηθεί δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όσους έχουν εισόδημα χαμηλότερο των 1.000 ευρώ. Προτείνει ότι αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία (σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται ο κ. Γιακουμάτος) έχει αντικειμενική αξία 272 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο που η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου είναι υπόθεση δυσκολότερη από την ανακάλυψη της θεωρίας των πάντων. Αρκεί να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι το κτίριο του πρώην υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος είναι αυθαίρετο. Για να αξιοποιηθεί εμπορικά θα πρέπει να γκρεμιστούν οι δύο τελευταίοι όροφοι. Δεν το γνωρίζει αυτό ένας πρώην υπουργός όπως ο κ. Γιακουμάτος;