Πρόταση για τη συγκρότηση δικτύου ταμείων εξυγίανσης των ευρωπαϊκώντραπεζών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότιμελλοντικές πτωχεύσειςδεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους ούτε θα αποσταθεροποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα εν λόγω ταμεία θα αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου με στόχο την πρόληψη μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Είναι απαράδεκτο οι φορολογούμενοι να πρέπει να συνεχίζουν να επωμίζονται το επαχθές κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα. Δεν πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πιστεύω στην αρχή ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει ότι στο μέλλον, το κόστος των τραπεζικών κρίσεων θα το επωμίζεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσουμε από τις τράπεζες να συμβάλλουν στην χρηματοδότηση ενός ταμείου που θα έχει ως αποστολή τη διαχείριση της χρεοκοπίας των τραπεζών, την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τον περιορισμό της μετάδοσης των επιπτώσεων, αλλά το οποίο δεν θα είναι ταμείο εγγύησης. Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας επινόησης κοινών προσεγγίσεων και της παροχής ενός μοντέλου συνεργασίας το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί παγκοσμίως», συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν πιέζει προς την καθιέρωση απαίτησης για τα κράτη-μέλη να συστήσουν ταμεία βάσει κοινών κανόνων, στα οποία οι τράπεζες θα υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορά.

Τα ταμεία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάσωση τραπεζών, αλλά μόνο για να εξασφαλίζουν ότι η πτώχευση μιας τράπεζας θα αντιμετωπίζεται διαχειριστικά κατά συστηματικό τρόπο και δεν θα αποσταθεροποιεί το σύστημα.

Το πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την επιβολή του φόρου ανάλογα με το ενεργητικό, το παθητικό και τα κέρδη των τραπεζών, θα είναι έτοιμο μέχρι το 2011, όπως υποσχέθηκε ο κ. Μπαρνιέ.

Πρόθεση του κ. Μπαρνιέ είναι η απόφαση αυτή να έχει αναδρομική ισχύ και να ξεκινήσει από το 2010.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, έχουν καταστήσει σαφές ότι ακόμα και αν δεν προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση, θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου.

Αντιρρήσεις υπάρχουν κυρίως από τη Βρετανία, η οποία να συμφωνεί για τον ειδικό φόρο, αλλά προτιμά να αποφασίζουν οι κυβερνήσεις για το πως θα δαπανώνται τα έσοδα από το τέλος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην αρχή της επιβολής τραπεζικού τέλους.

Η Κομισιόν θα υποβάλει τις ιδέες της στους υπουργούς Οικονομικών και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καθώς και στην G-20, εντός του Ιουνίου.

Τον Οκτώβριο, θα παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με τα ευρύτερα σχέδια της για την ανάπτυξη νέου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και την προγραμματιζόμενη έγκριση νομοθετικών προτάσεων.