Τη συμμετοχή τους στον τελικό της Eurovision 2010 εξασφάλισαν για λογαριασμό της Ελλάδας οι Γιώργος Αλκαίος & Friends, οι οποίοι με το τραγούδιOPA κατέκτησαν ένα από τα δέκα εισιτήρια του πρώτου ημιτελικού, που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στην Telenor Arena του Όσλο.

Στον τελικό προκρίθηκαν επίσης οι Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Πορτογαλία, Ρωσία,Λευκορωσία, Σερβία, Βέλγιο, Αλβανία καιΙσλανδία.

Η ελληνική συμμετοχή διαγωνίσθηκε στην 13η θέση,με αντιπάλους – κατά σειρά εμφάνισης- τις: 1.Μολδαβία, 2.Ρωσία, 3.Εσθονία, 4.Σλοβακία, 5.Φινλανδία, 6.Λετονία, 7.Σερβία, 8.Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 9.Πολωνία, 10.Βέλγιο, 11.Μάλτα, 12.Αλβανία, 14.Πορτογαλία, 15.ΠΓΔΜ, 16.Λευκορωσία και 17.Ισλανδία.

Από τις 17 χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο ημιτελικό, μόνο οι 10 πήραντο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού. Αλλες δέκα θα πάρουν την πρόκριση μέσω του δεύτερου ημιτελικού που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μαΐου.

Το Σάββατο 29 Μαΐου θα διεξαθεί ο τελικός με τη συμμετοχή και τωνΓαλλίας,Βρετανίας,Γερμανία καιΙσπανίας – που δεν περνούν από τη διαδικασία των προκριματικών επειδή είναι οι τέσσερις χώρες που καθιέρωσαντο θεσμό –αλλάκαι της περυσινής νικήτριας Νορβηγίας.