«Ηταν πράγματι πινακοθήκη;». Το ερώτημα τηςδιευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα , η οποία βρέθηκε χθες στην Ακρόπολη, προς τον αναστηλωτή των Προπυλαίων, πολιτικό μηχανικό κ. Τάσο Τανούλα, ήταν το έναυσμα για να αρχίσει την ξενάγησή του χθες το μεσημέρι στο μνημείο, το οποίο ήδη ολοκληρώθηκε. Εχοντας ανακτήσει ένα μέρος της περίφημης μαρμάρινης οροφής τους με τα γλυπτά φατνώματα, τα Προπύλαια συγκέντρωναν δικαιολογημένα τα βλέμματα και τα φλας των επισκεπτών, ενώ ο κ. Τανούλας άρχισε να αφηγείται την ιστορία τους από την κατασκευή και τη χρήση τους ως πινακοθήκης- όπως μαρτυρεί τουλάχιστον ο Παυσανίας – ως τις μετασκευές που έκαναν οι φράγκοι κατακτητές όταν έστησαν εκεί το παλάτι τους για δυόμισι αιώνες.

Αισίως ολοκληρώθηκε και το δυσκολότερο έργο, το οποίο είναι βεβαίως η αποκατάσταση της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα που έγινε από τον πολιτικό μηχανικό κ. Ν. Τογανίδη. Είναι η πλευρά την οποία βλέπει το μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας και τώρα είναι πλέον χωρίς ικριώματα! Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται, τέλος, ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης, ώστε να παραδοθεί στο τέλος Ιουλίου.

Πώς είναι η αναστήλωση; Οι τουρίστες ενημερωμένοι από τους ξεναγούς για τα έργα παρατηρούσαν με ενδιαφέρον τις επεμβάσεις. Το νέο μάρμαρο, που ήρθε να ενώσει, να προσθέσει, να σώσει εν τέλει το μνημείο, καθώς οι φθορές θα γίνονταν σε μερικά χρόνια μη αναστρέψιμες, προκλητικά λευκό και άσπιλο όπως είναι, αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Επί του παρόντος, μόνο ως αναγκαίο κακό μπορεί να το δεχθεί κανείς. Ο χρόνος όμως είναι αυτός που θα δώσει τη λύση. «Ετσι ήταν στην αρχή και το Ερέχθειο, αλλά τώρα οι προσθήκες δεν φαίνονται. Θα πρέπει να περιμένουμε για να αποκτήσει το νέο μάρμαρο την πατίνα που θα αλλοιώσει το χρώμα του» απάντησε ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Αναστήλωσης Μνημείων Ακροπόλεως κ. Χαράλαμπος Μπούρας, ο άνθρωπος που κρατάει το τιμόνι των έργων εδώ και 30 χρόνια. Είναι κάτι άλλωστε που οι ατμοσφαιρικές συνθήκες της Αθήνας το εγγυώνται. Η συνέχιση των έργων στην Ακρόπολη είναι πάντως δεδομένη. Σύντομα αρχίζει η αναστήλωση της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα με πόρους εξασφαλισμένους από το ΕΣΠΑ, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος.