Έτοιμος να προχωρήσει σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα εμφανίζεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, μόνο εάν οι Νοτιοκορεάτες επιτεθούν πρώτοι.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Yonap» μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε πολεμικό συναγερμό, γεγονός που προκάλεσε νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές της Σεούλ.

Εν τω μεταξύ,η Γαλλία προσχώρησε στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας «να τιμωρηθεί», επειδή βύθισε νοτιο-κορεατικό πολεμικό πλοίο στις26 Μαρτίου, με αποτέλεσμα το θάνατο46ναυτικών.

Στο Παρίσι το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα επίσημα απότο «Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να επιληφθεί της υπόθεσης αυτής».

Η Γαλλία ανήκει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου.

Στη γαλλικλή επίσημη ανακοίνωση, το συμβάν αυτό χαρακτηρίστηκε «εγκληματική ενέργεια».

Από την πλευρά του, οΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε τη βύθιση της νοτιο-κορεατικής κορβέτας ως «τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων 10ετιών στην κορεατική χερσόνησο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηΠιονγιάνγκ έχει απειλήσει την Σεούλ με «καθολικό πόλεμο», αν η τελευταία καταφύγει σε εναντίον της μέτρα, σε σχέση με το ανωτέρω πολεμικό συμβάν.