Σε πιέσεις του «παλαιού και γκρίζου ΠΑΣΟΚ» απέδωσε την κατάθεση της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη, η οποία ενέπλεξε το όνομά του, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Κοντός σημείωσε ότι η κ. Μαντέλη είχε καταθέσει και στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή «άλλα τότε, άλλα τώρα». Σε ερώτηση γιατί, κατά την άποψή του συνέβη αυτό, ο πρώην υφυπουργός απάντησε:

«Εγώ πιστεύω ότι το παλιό και γκρίζο ΠΑΣΟΚ την πίεσε. Και βέβαια το ΠΑΣΟΚ έκανε και ένα νόμο που λέει ‘ακόμα και εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του υπουργού, η ποινή μειώνονται στο μισό’. Είναι φωτογραφία αυτή για την &#x5Bκατηγορούμενη&#x5D κα Μαντέλη».

Σημειώνεται ότι η κ. Σταματίνα Μαντέλη αρνείται τις εις βάρος της κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου.

Ερωτηθείς γιατί δεν παραιτείται του δικαιώματος της παραγραφής προκειμένου να επιχειρήσει να δικαιώσει το όνομά του, ο κ. Κοντός απάντησε: «Πεποίθησή μου είναι μία. Ότι εγώ δεν έχω πολιτικές ευθύνες. Πώς λοιπόν όταν πιστεύεις ακράδαντα ότι δεν έχεις πολιτικές ευθύνες να πεις ‘πάμε να δούμε αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες’».

Τέλος, ερωτηθείς εάν υπήρξαν πιέσεις για το θέμα των ανταλλαγών, ο κ. Κοντός απάντησε: «Πρώτον δεν δέχτηκε εγώ καμία πίεση. Δεύτερον, όπως δήλωσαν και οι μοναχοί στην Εξεταστική, ήμουν πολέμιος της Μονής. Εγώ ήμουν από τους επικεφαλής των εκπροσώπων της Ξάνθης που πολεμούσαμε να μην κατοχυρώσουν τα ακίνητα αυτά στην Θράκη».