Μπαίνοντας πια στην τελική ευθεία για το Μουντιάλ 2010 (11 Ιουνίου- 11 Ιουλίου) αποκαλύφθηκε ότι έναν μήνα πριν από τη σέντρα οι νοτιοαφρικανοί διοργανωτές είχαν 280.000 αδιάθετα εισιτήρια! Αλλη μια είδηση για το πόσο επισφαλής ήταν τελικά η επιλογή της Νότιας Αφρικής βγήκε από τον γενικό γραμματέα της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FΙFΑ) κ. Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος αποκάλυψε ότι τον περασμένο Μάρτιο η FΙFΑ διέθεσε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για να είναι έτοιμα στην ώρα τους τα προπονητικά κέντρα που θα χρησιμοποιήσουν οι 32 φιναλίστ.
Σκέφτεστε, αλήθεια, τι χαμός θα γινόταν στην Ελλάδα αν βρισκόμασταν σε αντίστοιχα δεινή θέση με τη Νότια Αφρική; Πρώτα πρώτα είναι σίγουρο ότι θα είχαμε πάρει κόκκινη κάρτα από τον πρόεδρο της FΙFΑ κ. ΖεπΜπλάτερ . Ακόμη πιο βέβαιο όμως είναι ότι η Ψωροκώσταινα θα είχε πάρει (ένα ακόμη) δάνειο πολύ προτού «αναγκαστεί» το μαγαζί τής (οποιασδήποτε) FΙFΑ να τσοντάρει οικονομικά…
Πάντως, για να μην κακολογούμεκαι μάλιστα υποθετικά- τον κ. Μπλάτερ, ο πολυπράγμων president της FΙFΑ έχει και τον καλό λόγο εκεί όπου η περίσταση το απαιτεί. Αποδεικνύοντας ότι είναι… αυθεντικότερος από τους αυθεντικούς πολιτικούς, έσπευσε να στηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα τού ποδοσφαιρικά… εξωτικού Κατάρ για την ανάληψη του Μουντιάλ 2022, αφού το Μουντιάλ 2014 έχει ανατεθεί στη Βραζιλία και για εκείνο του 2018 υπάρχει ήδη… υπερζήτηση- από Αγγλία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία (πιθανόν μαζί με Πορτογαλία)!
Μόλις λοιπόν ο κ. Μπλάτερ πήρε τη διαβεβαίωση του παράγοντα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του αραβικού κρατιδίου και προέδρου της ασιατικής συνομοσπονδίας (ΑFC) κ. Μοχάμεντ μπιν Χαμάν ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της FΙFΑ, ανταπέδωσε με μια καλή κουβέντα: «Θεωρώ πως το Μουντιάλ θα πρέπει να έρθει στο Κατάρ το 2022»!
Οπως ήταν αναμενόμενο η δήλωση έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αντιδράσεις και αναγκάζοντας τον ελβετό παράγοντα να προχωρήσει σε διάψευσή της… «Ουδέποτε υποστήριξα το Κατάρ,δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο ως πρόεδρος της FΙFΑ. Το μόνο που είπα είναι ότι “η υποψηφιότητά σας είναι εξαιρετική”,κάτι που ανέφερα για όλους τους φακέλους» ντρίμπλαρε ο κ. Μπλάτερ, ο οποίος βρίσκεται «γαντζωμένος» στο τιμόνι της διεθνούς ομοσπονδίας από το 1998 και δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει παρά τα 74 χρόνια που βαραίνουν τις πλάτες του. Ισως εγκαταλείψει, αφού προηγουμένως «πουλήσει» όλα τα Μουντιάλ ως το… 2030!
Ας αφήσουμε όμως τον κ. Μπλάτερ να κάνει τις… ντρίμπλες του και ας δούμε, ενδεικτικά, μια άλλη από τις ποικίλες μουντιαλικές ιστορίες ποδοσφαιρικής τρέλας, η οποία έχει να κάνει περισσότερο με το αμιγώς αγωνιστικό σκέλος της επικείμενης παγκόσμιας σπονδής στη «στρογγυλή θεά» του ποδοσφαίρου. Πρόσφατα λοιπόν οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί των 32 φιναλίστ έστειλαν στη FΙFΑ τις λίστες με την προεπιλογή 30 παικτών από τους οποίους θα δηλώσουν την 23μελή αποστολή που θα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική. Ανάμεσα σε πολλά άλλα που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς όσον αφορά τον αποκλεισμό ονομάτων (π.χ. Ροναλντίνιο και Αντριάνο από τη Βραζιλία, Φαν Νίστελροϊ από την Ολλανδία, Ντελ Πιέρο από την Ιταλία, Μπενζεμά από τη Γαλλία κ.ά), ιδιαίτερη εντύπωση και αίσθηση προκάλεσε η κραυγαλέα απουσία παίκτη της Ιντερ από τους «30» της προεπιλογής, του ιταλού εκλέκτορα κ. Μαρτσέλο Λίπι.
Απίστευτο ίσως, ωστόσο αληθινό. Η Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Ιταλίας Ιντερ, που χθες διεκδικούσε και το Τσάμπιονς Λιγκ ελπίζοντας να γίνει η πρώτη ιταλική ομάδα που θα πανηγυρίσει το «τρεμπλ», είναι πιθανότατα και η μόνη πρωταθλήτρια που δεν έχει ούτε έναν ποδοσφαιριστή στην εθνική ομάδα της χώρας για το Μουντιάλ! Στην προεπιλογή των «30» δεν υπάρχει ούτε ένας που να αγωνίζεται στην Ιντερ καθώς ο μοναδικός υποψήφιος (ο Μάριο Μπαλοτέλι ) δεν συμπεριελήφθη στη λίστα του κ. Λίπι, ο οποίος, σημειωτέον, οδήγησε τη Σκουάντρα Ατζούρα στον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο προηγούμενο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.
Οι μοντέρνοι καιροί επιτάσσουν ότι ένας σύλλογος πρέπει να «γκρινιάζει» όταν οι παίκτες τούς οποίους πληρώνει αδρά φεύγουν για τις εθνικές ομάδες τους με μοναδικό αντάλλαγμα το «να αγωνιστούν για την τιμή και τη δόξα της πατρίδας», ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η… ντροπή τού να μην υπάρχει ούτε ένας διεθνής ποδοσφαιριστής στο ρόστερ της πρωταθλήτριας ομάδας της χώρας, όπως εν προκειμένω στην περίπτωση της Ιταλίας!