Μιχάλης Γεμενετζής
92 χρόνων,συνταξιούχος (Θεσσαλονίκη)
«Γυρνάω την πόλη για να βρω τα πιο φθηνά»
«ΣΤΗ ΖΩΗμου πέρασα πολλές κακουχίες και στερήσεις και έχω μάθει, αντί να γκρινιάζω, να αναλαμβάνω δράση. Ετσι και τώρα με σύνεση περιορίζω τα έξοδά μου μόνο στα αναγκαία και η καλύτερη μέθοδος είναι η παραδοσιακή: από τα χρήματα που έχω βάζω πάντα ένα ποσό στην άκρη και μόνο το υπόλοιπό μου επιτρέπω να το ξοδέψω. Μετά, ξέροντας τον προϋπολογισμό μου, ψάχνω τις καλύτερες τιμές, όχι μόνο στο μαγαζί της γειτονιάς (όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος) αλλά σε ολόκληρη την πόλη! Κατεβαίνω με το λεωφορείο στο κέντρο της πόλης, όπου ψάχνω προσφορές στις μεγάλες αγορές και τα βρίσκω όλα ως και 20% φθηνότερα. Δεν μπορούμε να λέμε “είναι δύσκολοι καιροί” και να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, πρέπει να προστατεύσουμε την τσέπη μας».
Νίκος Ανδρέου
30 ετών,ιδιωτικός υπάλληλος (Αθήνα)
«Αναβάλλονται γάμος και οικογένεια»
«ΛΟΓΩτης κρίσης στην αγορά η καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών μου καθυστερεί, ωστόσο οι δόσεις των δανείων που είχα συνάψει ήδη πριν από την κρίση (π.χ., αγοράς αυτοκινήτου) τρέχουν κανονικά. Ετσι, για να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου, αναγκάζομαι να μειώσω τις δαπάνες μου στα αναγκαία και να ακολουθήσω πιο συντηρητική μέθοδο στη διαχείριση των οικονομικών μου.
Εχω παραμερίσει το αυτοκίνητο και κινούμαι κυρίως με μηχανάκι, που έχει λιγότερα έξοδα για βενζίνη. Ταυτόχρονα έχω περιορίσει τις βραδινές εξόδους και προτιμώ τις φιλικές συγκεντρώσεις σε σπίτια, για τις οποίες το κόστος είναι χαμηλότερο. Για καλοκαιρινές διακοπές, φυσικά, ούτε λόγος! Αυτό όμως που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι είμαι αναγκασμένος να “παγώσω” για αόριστο χρονικό διάστημα τα σχέδια για γάμο και δημιουργία οικογένειας καθώς η παρούσα συγκυρία δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους ανοίγματα».
Σάββας Μιχαηλίδης
40 χρόνων,τραπεζικός υπάλληλος (Θεσσαλονίκη)
«Κόβω από διασκέδαση και εκδρομές»
«ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ μας έσοδα αναμένεται να μειωθούν καθώς η σύζυγός μου είναι εκπαιδευτικός και το εισόδημά της θα υποστεί περικοπές. Συνεπώς θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις μη αναγκαίες δαπάνες, κυρίως τα έξοδα για διασκέδαση και για τις εκάστοτε εκδρομές που πηγαίναμε. Κατά τα άλλα, η οικογένειά μας είναι “προπονημένη” στην οικονομία, δεδομένου ότι με δύο μισθούς κατορθώσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια να χτίσουμε το σπίτι μας και να σπουδάσουμε τον γιο μας, ο οποίος τώρα βρίσκεται στο πανεπιστήμιο. Ηδη από την περίοδο των παχειών αγελάδων βρισκόμασταν σε κανάλι σύνεσης και οικονομίας και τώρα που τα πράγματα δυσκολεύουν θα συνεχίσουμε την ίδια πρακτική: ψωνίζουμε μόνο ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε, ψάχνουμε τις καλύτερες προσφορές, αποφεύγουμε δάνεια και χρησιμοποιούμε ελάχιστα τις πιστωτικές κάρτες».
Βασίλης Αφεντάκης
45 χρόνων,επιχειρηματίας (Αθήνα)
«Οχι πια “έξτρα” που δεν είναι ουσιώδη»
«ΛΟΓΩτου τομέα όπου δραστηριοποιείται η επιχείρησή μου, το κύριο σώμα των πελατών μου βρίσκεται εκτός ευρωζώνης, γι΄ αυτό και είχα την τύχη να μην επηρεαστώ τόσο από την οικονομική κρίση όσο άλλοι επιχειρηματίες που βασίζονται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, όπου υπάρχει δυστοκία. Κατά συνέπεια, στον οικογενειακό προϋπολογισμό δεν έχουν επέλθει σημαντικές περικοπές που να επηρεάσουν το επίπεδο διαβίωσης της οικογένειάς μου. Ωστόσο είναι γεγονός ότι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί μας κάνει όλους πιο συνετούς και η οικογένειά μου έχει περιορίσει κάποιες δαπάνες για μη ουσιώδη καταναλωτικά αγαθά τα οποία εύκολα μπορούμε να στερηθούμε. Στο παρελθόν οι Ελληνες ζούσαμε με δανεικά για να απολαμβάνουμε ένα επίπεδο πολυτέλειας που δεν αντιστοιχούσε στις δυνάμεις μας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα βασικά και να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια για τη βελτίωση της κατάστασης».
Γιώργος Μπάχαρης
42 χρόνων,επιχειρηματίας
«Πιστωτική, κινητό και πιο φθηνό ενοίκιο»
«ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΜΑΙστον τομέα των ειδών λαϊκής τέχνης και η οικονομική κρίση με τη συνακόλουθη πτώση στον τουρισμό έχουν πλήξει αρκετά τον κύκλο εργασιών μου. Ωστόσο πιστεύω ότι η επιβίωση στις δύσκολες συγκυρίες βασίζεται σε μικρές στρατηγικές που περιορίζουν τα έξοδα τόσο της επιχείρησης όσο και του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που πήρα τους τελευταίους μήνες ήταν το να καταργήσω τη μία από τις τρεις πιστωτικές μου κάρτες, να μετατρέψω τη μία σύνδεση κινητής τηλεφωνίας σε καρτοκινητό και να μειώσω τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού στην επιχείρησή μου. Παράλληλα σκέφτομαι να μεταφέρω την έδρα της σε πιο συμφέρουσα τοποθεσία ώστε το ενοίκιο να είναι μικρότερο. Τα πράγματα είναι δύσκολα μα παραμένω αισιόδοξος: η κρίση μάς αναγκάζει να μαζευτούμε, αλλά μόλις τελειώσει είναι σίγουρο ότι θα επανενεργοποιηθούμε».