ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ
Δεν πας μπροστά χτυπώντας τον εαυτό σου στην πλάτη
Η κινεζική αυτή παροιμία εκτός από την ηθική πλευρά, που λέει ότι το να επαινείς τον εαυτό σου δεν σε οδηγεί κάπου,είναι συμβατή και με τους νόμους της κλασικής Φυσικής. Εντελώς ανάλογο είναι και το «παράδοξο των κορδονιών»,που λέει ότι δεν μπορείς να ανυψωθείς αν σκύψεις και τραβήξεις με δύναμη τα κορδόνια των παπουτσιών σου. Τα παραπάνω είναι συνέπειες της Αρχής Διατήρησης της Ορμής, η οποία λέει ότι αν δεν δράσει μια εξωτερική δύναμη σε ένα σώμα, η ορμή του δεν αλλάζει. Επομένως επειδή το να χτυπήσουμε την πλάτη μας όντας ακίνητοι ή να τραβήξουμε τα κορδόνια μας προς τα επάνω είναι εσωτερικές δυνάμεις, αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν την κινητική μας κατάσταση, άρα θα παραμείνουμε ακίνητοι. Με άλλα λόγια, η λαϊκή σοφία και η Φυσική ταυτίζονται για άλλη μία φορά!

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Πόσο παχύδερμο είναι πραγματικά ένας ελέφαντας;
Εξαρτάται σε ποιο σημείο του σώματός του αναφέρεται κάποιος.Στα πίσω πόδια και στην προβοσκίδα του το πάχος του δέρματος φθάνει στα δυόμισι εκατοστά.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι όσο πρέπει ευαίσθητο παντού.Πάντως σε άλλα σημεία του σώματός του έχει λιγότερο πάχος και το πτερύγιο των αφτιών του, που το χρησιμοποιεί κυρίως ως βεντάλια κινώντας το για να δροσίζεται όταν κάνει ζέστη,φθάνει να είναι λεπτό σαν χαρτί.

Βρέχει άνδρες!
Πολλές υποψήφιες μαμάδες θα ήθελαν να είναι σε θέση να καθορίσουν το φύλλο του παιδιού τους, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι διάφορες (ανυπόστατες) συμβουλές κυκλοφορούν ευρέως. Πάντως οι υποψήφιες μαμάδες του αφρικανικού βούβαλου έχουν λύσει το πρόβλημα του φυλλοκαθορισμού των απογόνων τους: στις υγρές περιόδους το 55% των κυήσεων δίνουν αρσενικά παιδιά, αριθμός που πέφτει στο 45% στις περιόδους ξηρασίας. Αυτό διαπίστωσαν ολλανδοί ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν στατιστικά δεδομένα από τις γεννήσεις βούβαλων της τελευταίας 20ετίας. Το φαινόμενο αποδίδεται σε εξελικτική προσαρμογή η οποία επιτρέπει τη γέννηση περισσότερων αγοριών όταν υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να τραφούν.