ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Οπως πληροφορείται η στήλη, οι Κινέζοι της Cosco, οι οποίοι απέφευγαν με θρησκευτική ευλάβεια τα σχόλια αναφορικά με τις εντυπώσεις που σχημάτιζαν από τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με τα οποία συναντήθηκαν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, έφυγαν εντυπωσιασμένοι από τη συνάντηση τους με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, διαπιστώνοντας ότι ήταν πολύ καλά πληροφορημένος για τα θέματα που τους απασχολούν, αλλά και για το διεθνές περιβάλλον.

***


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρόμοια ήταν η εικόνα που σχημάτισαν και για τον κ. Γ.Παπανδρέου, εκτιμώντας ιδιαίτερα το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός, παρά το βαρύ πρόγραμμά του, τους δημιούργησε την εντύπωση ότι είχε αφιερώσει μέρος του πολύτιμου- τέτοιες μέρες- χρόνου του για να ενημερωθεί διεξοδικά για την Cosco από τους συνεργάτες του.

***


Θεωρούν επίσης ότι και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη έδειχνε ότι είναι αρκετά έμπειρη στο να χειρίζεται θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων.

***


Οσον αφορά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, δεν θέλησαν να κάνουν κανένα απολύτως σχόλιο, ειδικά όταν έμαθαν πως ένα από τα αγαπημένα του χόμπι είναι να βαθμολογεί και αυτός όσους συναντά, και κυρίως όταν τους είπαν ότι δεν έχει και κανένα πρόβλημα να πει δημοσίως τι βαθμό έβαλε στον έναν και στον άλλον…

***


Α, να μην το ξεχάσουμε. Οι Κινέζοι συναντήθηκαν και με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα (σκίτσο). Αυτά.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
Τελικά, απ΄ ό,τι φαίνεται, το Εμιράτο του Ντουμπάι δεν θα αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της ΜΙG. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να βγει επίσημη ανακοίνωση από το Dubai Group με την οποία οι Αραβες θα αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αποεπενδύσουν από τον όμιλο της ΜΙG, στον οποίο ελέγχουν περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, στην προχθεσινή γενική συνέλευση της ΜΙG διορίστηκαν τρία νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο προερχόμενα από το Dubai Group.

***


Και μια και ο λόγος για τη συνέλευση, οι μεικτές αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου της ΜΙG κ. Ντ. Μαλαματίνα καθορίστηκαν σε 500.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο κ. Α. Βγενόπουλος, πρόεδρος της ΜΙG, εξακολουθεί να αμείβεται με 500 ευρώ τον μήνα (απαιτείται ένα τυπικό ποσό για να κατέχει θέση εκτελεστικού προέδρου), αφού, όπως δηλώνει ο ίδιος, η αμοιβή του προέρχεται από τα μερίσματα αλλά και τα stock options που κατά καιρούς διανέμει η εταιρεία στα στελέχη. Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ…
Οτι η αγορά του φαρμάκου βρίσκεται σε αναστάτωση το αντιλαμβάνονται αρκετοί που επισκέπτονται ένα, δύο ή και τρία φαρμακεία για να βρουν το φάρμακο που αναζητούν. Και είναι γνωστό ότι η Νovo Νordisk έχει σταματήσει να τροφοδοτεί την αγορά με φάρμακα για τον διαβήτη.

***


Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι οι παρενέργειες της τελευταίας απόφασης του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να απαγορεύσει στις φαρμακαποθήκες να προμηθεύουν τα νοσοκομεία με 89 ακριβά φάρμακα- ίσως είναι και τα ακριβότερα της αγοράς. Και οι ασθενείς να τα προμηθεύονται μέσω των φαρμακείων προσκομίζοντας βεβαίωση του νοσοκομείου με τη λέξη «στερείται», δηλαδή ότι δεν το έχει.

…ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Η απόφαση αυτή δεν είναι καθόλου αθώα. Οπως λένε πηγές της αγοράς, ο συνολικός ετήσιος τζίρος αυτών των φαρμάκων ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί δηλαδή στο 10% των συνολικών πωλήσεων της φαρμακευτικής αγοράς. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο γίνεται «μεταφορά τζίρου» από τα νοσοκομεία προς τα φαρμακεία.

***


Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν το δίκτυο για να προμηθεύουν με αυτά τα φάρμακα απευθείας τα χιλιάδες φαρμακεία στην ελληνική επικράτεια- πέραν του γεγονότος ότι αρκετά από αυτά είναι φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά πλημμελής η τροφοδοσία των φαρμακείων και οι ασθενείς να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

***


«Λεπτομέρεια»: τα φάρμακα αυτά αφορούν την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, π.χ. καρκίνο. Πειραματισμός ή οι τραγικές διαστάσεις του χάους…