ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Από 25.000 ως 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα υπολογίζεται τώρα ότι διαρρέουν ανεξέλεγκτα στον Κόλπο του Μεξικού από το σημείο όπου βυθίστηκε η πλωτή εξέδρα της ΒΡ πριν από έναν μήνα, στις 20 Απριλίου. Αυτό κατέθεσαν σε υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που εξετάζει τις συνθήκες της οικολογικής καταστροφής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ρurdue Στιβ Γουέρλι και άλλοι επιστήμονες, ενώ την ίδια στιγμή ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι και η ΒΡ κάνουν λόγο για διαρροή μόλις… 5.000 βαρελιών την ημέρα. Και μάλιστα ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρος τους συλλέγεται.

« Λένε ψέματα. Αυτό που συλλέγουν είναι μόνο ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής διαρροής » είπε ο κ. Γουέρλι. Αν επαληθευθούν τα χειρότερα σενάρια των επιστημόνων, ένας μήνας διαρροής πετρελαίου είναι αρκετός για να έχει δημιουργηθεί μια πετρελαιοκηλίδα έκτασης 18.184 χιλιομέτρων, όσο δηλαδή είναι η απόσταση Νέα Υόρκη- Μπουένος Αϊρες μετ΄ επιστροφής.

Αν ισχύουν τα όσα λέει η εταιρεία, και η διαρροή είναι μικρότερη, η πετρελαιοκηλίδα δεν πρέπει σήμερα να ξεπερνά την απόσταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα πάντως με τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς, το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει ήδη στη θάλασσα είναι 12 φορές περισσότερο από αυτό που προκάλεσε την καταστροφή του Εxxon Valdez, το 1989, στην Αλάσκα.

Η πετρελαιοκηλίδα έχει αρχίσει ήδη να φθάνει στο πιο νότιο άκρο του Δέλτα του Μισισιπή και να απειλεί τις ακτές της Λουιζιάνα.

Τις τελευταίες ημέρες ολόκληρα στρέμματα πετρελαίου έχουν φθάσει στα νησιά που βρίσκονται στο σημείο όπου ο ποταμός καταλήγει στη θάλασσα, σχηματίζοντας μια σκούρα κόκκινη ζώνη.

« Είναι αυτό που ελπίζαμε να μη συμβεί, αλλά γνωρίζαμε ότι θα συνέβαινε » είπε ο Αντι Νιούμαν , βοηθός καθηγητή Οικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ακτοφυλακής Εντουιν Στάντον δήλωσε ότι δεν αποκλείει την περίπτωση οι Αρχές να βάλουν φωτιά στα έλη της Λουιζιάνα προκειμένου να τα καθαρίσουν με ελεγχόμενες πυρκαϊές από το πετρέλαιο, υπογραμμίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο αποτελεί « ύστατη λύση ».

« Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, είναι μια αποδεκτή τακτική για τον καθαρισμό του πετρελαίου. Μπορούμε όμως να το κάνουμε μόνο μία φορά, οπότε θα πρέπει να υπάρχει πολύ αργό πετρέλαιο » εξήγησε.

Ζητούν αποζημιώσεις οι επιζώντες της έκρηξης
ΧΙΟΥΣΤΟΝ (ΤΕΞΑΣ). Αποζημιώσεις 42 εκατ. ευρώ (δηλαδή 4,2 εκατ. ο καθένας) διεκδικούν δέκα επιζώντες της καταστροφής την οποία προκάλεσε η έκρηξη στην πλωτή εξέδρα της ΒΡ στις 20 Απριλίου. « Οι υποθέσεις αυτές θα εκκρεμούν για πολλά, πολλά χρόνια » είπε χθες ο δικηγόρος τους Αντονι Μπάζμπι. «Ο κόσμος είχε πανικοβληθεί. Ούρλιαζαν και πηδούσαν στο νερό για να σωθούν. Με όλες αυτές τις εκρήξεις νόμιζες ότι έχεις μόνο δύο επιλογές:ή να καείς ζωντανός ή να πηδήξεις μήπως και σωθείς» λέει ένας από τους ενάγοντες, ο 36χρονος Στίβεν Ντέιβις από το Σαν Αντόνιο του Τέξας. Οπως καταγγέλλει, μαζί με άλλους συναδέλφους που επέζησαν, πέρασαν 40 ολόκληρες ώρες στην απομόνωση μετά την καταστροφή, διότι η εταιρεία δεν τους επέτρεπε ούτε να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους.

Αναλύσεις και σχέσεις… πελατειακές
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ειδικά συνεργεία συλλέγουν πυρετωδώς νερό, ιζήματα και δείγματα από τον ιστό θαλάσσιων οργανισμών, για να υποβληθούν σε αναλύσεις. Διακυβεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα δικαστήρια για να στηρίξουν τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων από την ΒΡ, την εταιρεία στην οποία ανήκε η εξέδρα. Αλλά, όπως αποκαλύπτουν οι «Νew Υork Τimes», το εργαστήριο που έχει επιλεγεί από τους αρμόδιους αξιωματούχους για να αναλύσει όλα αυτά τα δείγματα ανήκει σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Τέξας, ο μεγαλύτερος πελάτης της οποίας είναι η… ΒΡ, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για συγκρούσεις συμφερόντων και υποβαθμίζει την αξιοπιστία των αναλύσεων.