Αεροπορική τραγωδία με 159 νεκρούς καιεπτά επιζώντες σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Νότια Ινδία. Επιβατικό αεροσκάφος της Air India Express πλαγιολίσθησε στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της πόλης Μανγκαλόρ, με αποτέλεσμα να εκτραπεί της πορείας του και να συντριβεί σε κοντινή δασώδη περιοχή, όπου και τυλίχτηκε στις φλόγες.

Μόνον οκτώ από τους 166 ανθρώπους, 160 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στο τύπου Boeing 737-800 αεροσκάφος επέζησαν, αλλά ένα παιδί κατέληξε μετά στο νοσοκομείο. Το αεροσκάφος προερχόταν από το Ντουμπάι και όλοι οι επιβάτες του ήταν ινδοί πολίτες.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας που σημειώθηκε στις 04.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος χθες. Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε και εικόνες τριών επιζώντων: ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού. Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν το αεροσκάφος που είχε συντριβεί μέσα σε μια δασώδη περιοχή, επάνω από την οποία υψώνονταν φλόγες, ενώ μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούσαν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

«Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο.

Πήδηξα έξω από το αεροσκάφος μετά τη συντριβή του. Είδα άλλους δύο ανθρώπους να βγαίνουν επίσης έξω» δήλωσε ο Αμπντουλάχ, ένας από τους επιζώντες, σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

«Ακούστηκε ένας ήχος σαν να σκάει κάποιο λάστιχο.

Προσπάθησα να βγω έξω από μπροστά, αλλά είδα ότι είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαϊά. Ετσι γύρισα πάλι πίσω και πήδηξα έξω από εκεί» πρόσθεσε.

Αλλο τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε την εικόνα ενός πυροσβέστη που μετέφερε τη διαμελισμένη σορό ενός παιδιού. Αλλα απανθρακωμένα πτώματα κείτονταν στο έδαφος γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

«Το αεροπλάνο είχε ήδη προσγειωθεί _ υπήρχε βροχή αλλά όχι έντονη _,

αλλά ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης» δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Μοχιουντίν Μπάβα. «Επειτα από αυτό τυλίχτηκε στις φλόγες. Χωρικοί, όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί, έσπευσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης».

Αυτό ήταν το πρώτο σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώνεται στην Ινδία τα δέκα τελευταία χρόνια. Η Air India Express είναι ο οικονομικός βραχίονας της ζημιογόνου κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Ινδίας, που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τις ιδιωτικές εταιρείες.