Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom απέστειλε χθες αργά το απόγευμα πρόσκληση προς την ελληνική κυβέρνηση (μέσω ΔΕΣΦΑ) για υπογραφή, στις 7 Ιουνίου στη Μόσχα, της συμφωνίας για τη δημιουργία της ελληνορωσικής εταιρείας που θα κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Soutstream. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτης ειδοποίησε αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για την εξέλιξη αυτή και αναμένεται εντός της προσεχούς εβδομάδος να ανακοινωθεί η αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί στις 7 Ιουνίου τη Μόσχα.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο κ. Μανιάτης είχε συνάντηση με τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησε όλες τις λεπτομέρειες για την υπογραφή της συμφωνίας. Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με τη ρωσική κυβέρνηση στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.

«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία» δήλωσε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, για να προσθέσει ότι με τη συμφωνία αυτή «τοποθετείται η Ελλάδα σε διακριτή θέση στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής». Η ελληνορωσική εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού αυτού που θα ξεκινά υποθαλάσσια από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και θα περνά από τη χώρα μας και από εκεί στην Ιταλία.