Oι τελικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες στελεχών του ΠαΣοΚ στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται ότι θα καθορίσουν και τις εξελίξεις για τη σύνθεση και τη μορφή του κυβερνητικού σχήματος. Το κρίσιμο διάστημα είναι τα μέσα Ιουνίου, οπότε και θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, με θέμα και την ανακοίνωση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Κατά πολλούς, με την ανακοίνωση της οριστικής ημερομηνίας σύγκλησης του ΕΣ θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού αναφορικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους είναι ήδη γνωστό ότι αρκετά μέλη της κυβέρνησης έχουν βλέψεις για μετακίνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε σε θέση περιφερειάρχη είτε σε θέση δημάρχου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια ευρείας κλίμακας προσπάθεια ώστε να αποτραπούν «αντάρτικα» σε περιφερειακό επίπεδο και μία από τις υπαρκτές επιλογές σε αυτή την κατεύθυνση είναι να δοθεί το χρίσμα σε πολιτικά στελέχη της πρώτης γραμμής.
Μια τέτοια εξέλιξη, ακόμη και αν οι μετακινήσεις περιοριστούν σε επίπεδο υφυπουργών, θα σημάνει μικρό ή μεγάλο ανασχηματισμό, αναλόγως του ντόμινο που θα δημιουργηθεί, όπως άλλωστε παραδέχονται ακόμη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου θα λάβει στο διάστημα των προσεχών εβδομάδων τις αποφάσεις του και για τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια στους μεγάλους δήμους της χώρας, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο διάστημα των τελευταίων μηνών και εβδομάδων μέλη της κυβέρνησης όπως ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης και η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά έχουν εκδηλώσει παρασκηνιακώς την επιθυμία τους να μετακινηθούν/επιστρέψουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο μεν πρώτος ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κρήτη, η δε δεύτερη ως υποψήφια περιφερειάρχης στην Αττική ή δήμαρχος στην Αθήνα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχουν ήδη διεξαχθεί δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της Ιπποκράτους, στις οποίες η κυρία Γεννηματά εμφανίζεται να έχει προβάδισμα έναντι πιθανών υποψηφίων της ΝΔ, όπως οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης και Α. Σπηλιωτόπουλος .
Ενα άλλο στοιχείο που δείχνει προς αλλαγές στην κυβέρνηση εν όψει εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η γενικευμένη διάθεση στελεχών να απομακρυνθούν από την κεντρική πολιτική σκηνή για λόγους όπως:
Η αυξημένη αυτονομία και οι εκτελεστικές αρμοδιότητες που παρέχει ο «Καλλικράτη» σε περιφερειάρχες και δημάρχους.
Η ανησυχία εν όψει της διαφαινόμενης γενικής απαξίωσης της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Ολες οι αποφάσεις εναπόκεινται στο Μαξίμου, από τις επιλογές του οποίου για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία στις μεγάλες πόλεις και τις θέσεις των περιφερειαρχών θα κριθεί και το μέλλον κάποιων σημερινών υπουργών.