Θέμα συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης, κάνοντας λόγο για μια «ενδιαφέρουσα περίοδο που έχουμε μπροστά μας». Μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, σημείωσε ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν μία και μοναδική διέξοδο, «τη φυγή προς τα εμπρός», τονίζοντας ότι με σύνεση και ορθολογισμό θα πρέπει να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις που οι καιροί απαιτούν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Β. Ράπανος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας μπορεί να επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους.

«Η επιτυχής και συνεπής υλοποίηση της πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)είναι η κρίσιμη παράμετρος για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, στόχος που πρέπει να τεθεί με ορίζοντα το αργότερο τις αρχές του 2011» υποστήριξε ο κ. Ταμβακάκης, εκτιμώντας ότι οι τράπεζες έχουν τις αντοχές και τη δυνατότητα να επιτύχουν την αποκατάσταση καλών συνθηκών ρευστότητας σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική επιδίωξη των διοικήσεων το επόμενο διάστημα θα είναι ο περιορισμός των πιθανοτήτων να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια του Ταμείου για τη σταθερότητα του συστήματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, με την αποδοτική διαχείριση των στοιχείων του ισολογισμού τους και την υπέρβαση ορισμένων στερεοτύπων του παρελθόντος.

Σε σχέση με τους στόχους της Εθνικής για το 2010, ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, διεισδύοντας στις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων σε ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία, στη μείωση του λειτουργικού κόστους των εγχώριων δραστηριοτήτων, στην αναδιάρθρωση δανείων άνω των 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στη διατήρηση της δυναμικής για την ανάπτυξη των εργασιών στις γειτονικές οικονομίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας χαρακτήρισε δύσκολες χρονιές την εφετινή και το 2011, πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχει φως στο τούνελ». Τέλος, ο κ. Ράπανος μιλώντας για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας και ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμη και αν υπήρχε η ελάχιστη υποψία για το ζήτημα αυτό, πλέον δεν υφίσταται μετά την ένταξη της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ. «Αυτό που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να κάνουν οι κυβερνήσεις γίνεται τώρα βίαια» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι όσοι σκέφτονται αναδιαπραγμάτευση του χρέους ή έξοδο από την ευρωζώνη δεν υπολογίζουν ότι η χώρα θα βρεθεί στο περιθώριο των αγορών για πολλά χρόνια, χωρίς να μπορέσει να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητάς της.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2010
Ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας Βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας Ενεργητική διαχείριση των καθυστερήσεων Διατήρηση της δυναμικής για την ανάπτυξη των εργασιών στις γειτονικές οικονομίες Βελτίωση της αποτελεσματικής διαχείρισης κεφαλαίων και στοιχείων ισολογισμού