Ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, πριν καν ολοκληρώσει την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Ενώ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη πάρει την οριστική του μορφή, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος θέτει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους τις αλλαγές στο υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, όπως το όριο των απολύσεων, το ποσό των αποζημιώσεων, τις κατώτατες αμοιβές, τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) κτλ.
Με επιστολή του ο κ. Λοβέρδος καλεί τις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις, τη Δευτέρα 31 Μαΐου, «σε συνάντηση εργασίαςδιαβούλευση» για τα μέτρα στην αγορά εργασίας τα οποία έχει δεσμευτεί να λάβει η χώρα σύμφωνα με το μνημόνιο προσφυγής στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης.
Το υπουργείο θα πρέπει με προεδρικά διατάγματα να εξειδικεύσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο το οποίο κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή. Ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι η τελική διαμόρφωση θα γίνει μετά τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και προσδοκά «έναν εποικοδομητικό διάλογο που σε σύντομο
χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε συμφωνία ή στην καταγραφή των διαφωνιών».
Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα εξής: Η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ο ρόλος του οποίου θα περιοριστεί.
Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 2% σήμερα στο 4%. Ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις απόλυσης.
Μέτρα για την αποτροπή απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης.
Καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ δύο ρυθμίσεις που θέτουν άμεσα σε καθεστώς «αμφισβήτησης» τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με πρώτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς και η οποία καθορίζει τα κατώτατα όρια των αμοιβών.
Η πρώτη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε συμβάσεις κατώτερες της ΕΓΣΣΕ, όπως είναι οι κλαδικές ή οι επιχειρησιακές, να αποκλίνουν επί τα χείρω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ. Αυτό στην ουσία καταργεί τις ρυθμίσεις που εισάγει η γενική σύμβαση καθώς και την ίδια τη σύμβαση, αφού οι διατάξεις τροποποιούνται προς το χειρότερο. Εως τώρα οι κλαδικές συμβάσεις λαμβάνουν ως βάση την ΕΓΣΣΕ και κινούνται, επί τα βελτίω, πέραν αυτής. Μάλιστα, εφόσον το μέτρο αυτό συνδυαστεί με την κατάργηση του δικαιώματος των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, γίνεται κατανοητό ότι πλέον θα «καρκινοβατούν» κάθε λογής διεκδικήσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ατελέσφορη η τελική σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη ατονία του θεσμού.
Η δεύτερη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης νέων έως 24 ετών με μισθούς κατά 20% χαμηλότερους των κατώτατων αμοιβών. Πρόκειται για προσλήψεις μαθητείας ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που θα διαρκούν ένα έτος και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ως αμοιβή το 80% του κατώτατου μισθού (740 ευρώ). Σημειωτέον ότι στις περιπτώσεις αυτές ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ.
Συγκεκριμένα στις εργασιακές σχέσεις επέρχονται οι εξής αλλαγές:
Το ποσοστό απολύσεων αυξάνεται από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους. Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων, αλλά το ποσό να χορηγείται σε 6 μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή.
Οι μακροχρόνια άνεργοι από 55 έως 64 ετών θα συμμετέχουν σε ειδικά προσυνταξιοδοτικά προγράμματα για να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, ενώ τον ρόλο της διαμεσολάβησης θα αναλάβουν εταιρείες προσωρινής απασχόλησης.
Επίσης καταρτίζονται προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία οι εργοδότες που προσλαμβάνουν ανέργους θα παίρνουν επιδότηση ίση με το επίδομα ανεργίας (επιταγή επανένταξης).
Η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων, θα επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ ταυτοχρόνως θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.