Oσοι κατηγορούν τον κόσμο των αγορών για απληστία και για κοινωνική αναλγησία θα πρέπει να πάρουν τον λόγο τους πίσω. Οι απόφοιτοι των περίφημων Προγραμμάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αλλά και της περίφημης Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και της Κellogg School of Μanagement του Πανεπιστημίου του Ιλινόι ήδη δίνουν τον όρκο της «χρηστής άσκησης των καθηκόντων τους». Πρόκειται για έναν όρκο ανάλογο με τον όρκο του Ιπποκράτη που δίνουν οι απόφοιτοι της Ιατρικής. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι στα χρηματοοικονομικά ομνύουν να θέτουν υπεράνω των προσωπικών φιλοδοξιών τους το συμφέρον της εταιρείας τους και της κοινωνίας!

Εμπνευστές του νέου όρκου (αν τον ονόμαζαν «όρκο του Ερμή» θα αποκτούσε αυτομάτως μυθολογικό κύρος και ίσως λησμονιόταν γρηγορότερα το ότι θεσπίστηκε σε μια περίοδο υλικής και ηθικής κατάρρευσης του κρατούντος χρηματοοικονομικού μοντέλου) είναι οι φοιτητές της Βusiness School του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, την αποκάλυψη της πυραμίδας των 65 δισ. δολαρίων του Μπέρναρντ Μέιντοφ και τα σκάνδαλα της Goldman Sachs, οι φοιτητές αντιλήφθηκαν ότι η συγκυρία είναι ιδανική για να σκεφθούν ξανά οι μάνατζερ τον ρόλο τους στην κοινωνία» δήλωσε στο Βloomberg ο Ριτς Λέιμσαϊντερ, διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικών Σπουδών του Ινστιτούτου του Ασπεν.

Ο κ. Λέιμσαϊντερ προωθεί την ιδέα των φοιτητών του Χάρβαρντ και δεν κρύβει ότι στόχος των οπαδών του όρκου των υποψήφιων τραπεζιτών και traders είναι να τον δίνουν (στην καλύτερη περίπτωση ριγώντας από συγκίνηση, στη χειρότερη έχοντας επίγνωση των ευθυνών τους) περίπου 6.000 απόφοιτοι 50 προγραμμάτων ΜΒΑ ετησίως. «Ο όρκος είναι η βλακώδης αντίδραση των απολογητών της σοβούσης χρηματοοικονομικής κρίσης» έγραψε σε εφημερίδα του Ηarvard ο φοιτητής Τζάστιν Μακ Λέοντ. Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία του Χάρβαρντ θα δημιουργήσει μια στρατιά επιόρκων. Το ερώτημα αν ο νέος όρκος θα καταφέρει να «μπολιάσει» με ουμανιστικές αξίες τον καπιταλισμό σε βαθμό που θα αποκτήσει (ο καπιταλισμός) «ανθρώπινο πρόσωπο», δεν θα απαντηθεί στα αμφιθέατρα των διάσημων αμερικανικών πανεπιστημίων αλλά στη Wall Street.