Με συστηματικές αγορές στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προκλήθηκε η ανοδική δυναμική στην εγχώρια αγορά. Η υποχώρηση χαμηλότερα των 1.600 μονάδων δημιούργησε την «ανάγκη» μιας αντίδρασης για να αποφευχθούν τα «χειρότερα». Τα ισχυρά εγχώρια χαρτοφυλάκια «αντιπαρήλθαν» το έντονα πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών και ανέκοψαν την πτωτική πορεία της αγοράς.

Ωστόσο ο γενικός δείκτης παρέμεινε χαμηλότερα των 1.600 μονάδων για δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση, καθώς έκλεισε στις 1.595,1 μονάδες με άνοδο 0,81%, αφού σημείωσε το υψηλό της ημέρας στις 1.601 μονάδες στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Η τελευταία εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τρεις αρνητικές και δύο θετικές συνεδριάσεις για τον γενικό δείκτη, οι συνολικές απώλειες του οποίου διαμορφώθηκαν στο 3,81%, ανεβάζοντας τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 27,37%.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες ήταν αυτές οι οποίες έδωσαν την ώθηση στην αγορά, ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη μεταξύ όλων των δεικτών, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,85%.

Ωστόσο παραμένει ο πιο «ζημιογόνος» από την αρχή του έτους κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να έχει χάσει το 38,91% της αξίας του από την αρχή του έτους. Παρά την εκτεταμένη συμπίεση των αποτιμήσεων στον κλάδο, καταλυτικό ρόλο αναμένεται να έχουν στη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς στο εξής τα αποτελέσματα των τραπεζών, τα οποία δεν αναμένονται ευνοϊκά και μάλιστα εκτιμάται πως θα εμφανίσουν ακραίες αποκλίσεις από τα αντίστοιχα περυσινά.

Ωστόσο αρκετές εισηγμένες με εξαγωγικό προσανατολισμό ίσως αντισταθμίσουν την αδυναμία των τραπεζών στην εικόνα της αγοράς, αν η αρνητική ψυχολογία δεν γενικευθεί και επανέλθει το αγοραστικό ενδιαφέρον για επιλεγμένους τίτλους.

Σε θετικό έδαφος πέρασε στο τέλος της συνεδρίασης ο δείκτης FΤSΕ40, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,59%, ενώ σε ποσοστό 0,44% υποχώρησε ο δείκτης FΤSΕ80, ο οποίος κινήθηκε πτωτικά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική διόρθωση συνδυάστηκε με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 113,5 εκατ. ευρώ και μάλιστα από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 7,9 εκατ. ευρώ που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Το αμφίρροπο κλίμα και οι συνεχείς μεταπτώσεις της αγοράς δεν έδιναν την εικόνα πειστικής αντίδρασης και έτσι συνεχίστηκε η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο τζίρος να παραμείνει στο ίδιο ακριβώς μέγεθος με τον προχθεσινό, καθώς διαμορφώθηκε στα 113,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Οι ανοδικές μετοχές πήραν το προβάδισμα ύστερα από 6 συνεδριάσεις και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 83 ανοδικές, 76 καθοδικές και 148 αμετάβλητες μετοχές.

Με το τοπίο να είναι θολό στο διεθνές περιβάλλον, η αντίδραση της αγοράς θα απαιτήσει συνέχεια προκειμένου να πεισθούν οι επενδυτές ότι μπορεί να εισέλθει σε φάση ανάκαμψης.

Οι επικείμενες εξελίξεις γύρω από τη δημοσιονομική κρίση και την επίδρασή της στο μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και των εξελίξεων που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των αγορών, εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικές στην πορεία της εγχώριας αγοράς, καθώς είναι εκείνη που βρέθηκε πρώτη στη δίνη του κυκλώνα και δέχτηκε τις σφοδρότερες επιθέσεις.