Η υιοθέτηση με άνετη πλειοψηφία του σχεδίου των 750 δισ. ευρώ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης από τη γερμανική Κάτω Βουλή (Βundestag) ελάχιστα επηρέασε τις αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος χθες. Από την αρχή της ημέρας οι τάσεις για το ευρώ ήταν ανοδικές και μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της γερμανικής ψηφοφορίας απλώς… διατηρήθηκαν ανοδικές. Οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη επίσης δεν επηρεάστηκαν ουσιαστικά από την εξέλιξη, αφού είχαν ξεκινήσει πτωτικά, περιόρισαν τις απώλειές τους μετά το ελπιδοφόρο άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, αλλά στη συνέχεια αντί να κρατηθούν από τη νεοϋορκέζικη αγορά για να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος, κατάφεραν να παρασύρουν αυτές τη Γουόλ Στριτ σε αρνητικό έδαφος- άσχημη ψυχολογική επίδραση μάλιστα είχε το γεγονός ότι ο Dow Jones έπεσε προς στιγμήν κάτω από τις 10.000 μονάδες.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων. Διότι μόλις έγινε γνωστή η στήριξη της ισχυρότερης και εν πάση περιπτώσει σπουδαιότερης χώρας της ευρωζώνης προς το σχέδιο διατήρησης της ενότητας της ίδιας της… ευρωζώνης, οι αποδόσεις των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης έπεσαν! Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έπεσε από το 2,685% στο 2,664%, συνεχίζοντας για πέμπτη ημέρα την πτωτική πορεία του. Αυτό σημαίνει ότι η είδηση της συμμετοχής της Γερμανίας στο σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 148 δισ. ευρώ όχι μόνο δεν απογοήτευσε τους δανειστές της Γερμανίας αλλά αντιθέτως τους ενθάρρυνε να αγοράσουν κι άλλο «χρέος» γερμανικό. Από μια μεριά δηλαδή οι επενδυτές εξέφρασαν την άποψη ότι η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ως έχει, με τη συμμετοχή σε αυτή των οικονομικά ασθενέστερων και υπερχρεωμένων χωρών του Νότου.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωζώνης και του ευρώ εξαιτίας της κρίσης χρέους ασφαλώς επηρεάζει τις αγορές. Αλλά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αγορές κεφαλαίων, η αβεβαιότητα που σκιάζει τις αίθουσες συναλλαγών έχει να κάνει με τη θέσπιση λιγότερο ή περισσότερο αυστηρών κανόνων ρύθμισης του «παιχνιδιού». Είναι απόλυτα ακριβής και ειλικρινής η δήλωση του αναλυτή της UΒS Τζέφρι Γιου στο πρακτορείο Αssociated Ρress: «Η έλλειψη πολιτικής κατεύθυνσης στην Ευρώπη βαραίνει την ατμόσφαιρα στα χρηματιστήρια και συγκεκριμένα τη βαραίνει η απειλή μιας πιο εκτεταμένης ρύθμισης της τραπεζικής βιομηχανίας» .
Εν τω μεταξύ, παρατηρείται και μια αλλαγή σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση των αγορών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Πρόκειται για αλληλεπίδραση που μοιάζει να εξισορροπείται, διότι παραδοσιακώς η σχέση επιρροών που έχει δημιουργηθεί είναι απολύτως ετεροβαρής με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ακολουθούν κατά πόδας τη Γουόλ Στριτ. Η αύξηση της επιρροής (αρνητικής εν προκειμένω) των ευρωπαϊκών αγορών προς τις αμερικανικές οφείλεται στον φόβο μήπως η διαφαινόμενη κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη μεταδοθεί ως μολυσματικός ιός και εκτός των συνόρων της Γηραιάς Ηπείρου. Οι φόβοι αυτοί εντείνονται καθώς οι ενδείξεις για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση δεν είναι απολύτως ασφαλείς. Χθες, φερ΄ ειπείν, ανακοινώθηκε μια αναπάντεχη αύξηση κατά 25.000 των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για ένδειξη ότι η πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς εργασίας δεν είναι ούτε σταθερή ούτε ασφαλής.
Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ διατήρησε την ισχύ του, επηρεαζόμενο για δεύτερη ημέρα θετικά από τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις- να θέσει εκτός κερδοσκοπικών παιχνιδιών δηλαδή μια σειρά από ζωτικά για την οικονομία της συναλλακτικά «προϊόντα». Στην αγορά του Λονδίνου χθες το απόγευμα το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,7% έναντι του δολαρίου φθάνοντας στα 1,2550 δολάρια. Σημειωτέον ότι την περασμένη Τετάρτη η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας (1,2146 δολάρια ανά ευρώ).