Τον ληστή ή τους ληστές που έκλεψαν τους πίνακες των πολύτιμων πινάκων από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού αναζητούν οι Αρχές του Παρισιού. Αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο συναγερμός του μουσείου δεν λειτουργούσε πλήρως εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν έναν μασκοφόρο ληστή να μπαίνει μέσα στο μουσείο μέσα από ένα σπασμένο παράθυρο.

Ωστόσο, η αστυνομία εκτιμά ότι είναι σχεδόν απίθανο η ληστεία να είναι έργο ενός μόνο ατόμου. «Αυτό φαίνεται να είναι έργο ομάδας επαγγελματιών, οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού του δημαρχείου του Παρισιού, κ. Κριστόφ Ζιράρντ.

«Το να μπει κανείς μέσα στο μουσείο βγάζοντας ένα παράθυρο, να διαλέξει πέντε έργα και να βγει έξω χωρίς να τον αντιληφθούν οι φρουροί είναι αρκετά εντυπωσιακό» πρόσθεσε.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι ληστές θα δυσκολευτούν πολύ να πουλήσουν τους πίνακες μιας και τα έργα είναι πολύ γνωστά.

Ο δήμαρχος του Παρισιού, κ. Μπερτράν Ντελανοέ επέρριψε ευθύνες για το γεγονός ότι ο συναγερμός δεν λειτουργεί σωστά εδώ και εβδομάδες.

Εκπρόσωποι του μουσείου εκτιμούν ότι η αξία των έργων ανέρχεται σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, αν και αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμα και για 500 εκατ. ευρώ.

Οι πίνακες που εκλάπησαν είναι: Le pigeon aux petits-pois του Πικάσο, La Pastorale του Ανρί Ματίς, L’ olivier pres de l’ Estaque του Ζορζ Μπρακ, La femme a l’ eventail του Μοντιλιάνι και Nature morte aux chandeliers του Φερνάν Λεζέ.