Βολές κατά πάντων εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, με αφορμή τη διαφαινόμενη πρόθεση των κομμάτων που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, να καταλήξουν όχι σε ένα ενιαίο αλλά σε ξεχωριστά πορίσματα για τις ευθύνες που αποδίδουν στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου προκάλεσαν αίσθηση καθώς ερμηνεύθηκαν και ως έμμεση «μομφή» προς το κόμμα του, η γνωστοποιηθείσα πρόθεση του οποίου είναι να παραπέμψει σε Προανακριτική Επιτροπή πέντε πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης της ΝΔ (τους κκ. Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα , Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλο ), ενώ ήδη η ΝΔ διαχωρίζοντας τη θέση της και σε μια κίνηση αντιπερισπασμού έχει κάνει γνωστό ότι θα ζητήσει την παραπομπή του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας «βγάζουμε τα μάτια μας». «Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, δεν θέλει κομματικοκρατία. Και εν πάση περιπτώσει, αν αυτά γίνονται από τα κόμματα, ας γίνονται στα γραφείατων κομμάτων, όχι στην Εθνική Αντιπροσωπεία» πρόσθεσε. Ενώ διατυπώνοντας αιχμές για την τακτική που επέλεξε το κόμμα του στην Επιτροπή, διερωτήθηκε: «Αν η Εξεταστική Επιτροπή καταλήγει σε πέντε χωριστά πορίσματα, πώς θα έρθει ένα από αυτά στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να προτείνει να συγκροτήσουμε τη λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή, δηλαδή, την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης; Για να δουλέψει και αυτή έτσι; Με πέντε χωριστές γνώμες;» . «Υπονομεύουμε τουςσυνταγματικούς θεσμούς» συμπλήρωσε, δηλώνοντας ότι «αν και αναρμόδιος παρεμβαίνει αγανακτισμένος» .

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος επέρριψε ευθύνες για την εξέλιξη αυτή στο ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ότι «η κοινωνία λέει “πώς να μην πάτε στην Εξεταστική Επιτροπή σε πέντε πορίσματα αφού τα πάντα τα βλέπετε μέσα από το διαθλαστικό χρωματιστό φακό σας;”», ενώ πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα «προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα και να τροφοδοτήσει τους φωστήρες, τα λεγόμενα “παπαγαλάκια”, τους λεγόμενους “παραμυθατζήδες”, διαρρέει χαρτιά και στοιχεία ανυπόστατα, ενώ την ίδια στιγμή στήνονται πέντε εξεταστικές επιτροπές για να δημιουργήσουν εκρηκτική κατάσταση και να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να σταθεί η Βουλή αν δεν άνοιγε τις εξεταστικές επιτροπές για ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ζητήματα διαχείρισης μειζόνων υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται με καίρια ερωτηματικά η πολιτική εξουσία και η δομή της κρατικής διοίκησης».