«Συντροφικό μαχαίρωμα» θεωρεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την ερώτηση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου (στο σκίτσο) με την οποία του ζητεί να καταθέσει σωρεία ευαίσθητων εγγράφων για το κατά πόσον η Τράπεζα της Ελλάδος είχε διαμορφώσει μια αποτελεσματική άμυνα έναντι των κερδοσκόπων.
Η Βάσω καταγγέλλει ότι η εκτόξευση των spreads διευκολύνθηκε επειδή κάθε συναλλαγή ομολόγων (που δεν είχε «κλείσει») μπορούσε να ανακυκλωθεί αυτόματα ώσπου να «κλείσει» (ως και 10 ημέρες). Το θέμα είναι τόσο σύνθετο τεχνικά που έχει τρελάνει ακόμη και τα καλύτερα μυαλά των τραπεζών (αν δεν είναι οξύμωρη η φράση…). Η είδηση όμως είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών έγινε έξαλλος, και μάλιστα είχε ένα «θερμό επεισόδιο» με τη Βάσω στο τηλέφωνο.
«Δεν μπορεί η επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής να κάνει τέτοια ερώτηση στην κυβέρνηση» λένε στην πλατεία Συντάγματος, επιμένουν ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ομόλογα» και ότι πρόκειται για ένα «πολιτικό παιχνίδι της Βάσως».
Με τη σειρά της η κυρία Παπανδρέου (η ερώτηση της οποίας ανέβηκε ως βασική είδηση στην ιστοσελίδα των «Financial Τimes» προχθές το βράδυ) διαμηνύει στο υπουργείο Οικονομικών ότι οφείλει να καταθέσει τα επίμαχα έγγραφα, αφού- όπως λένε συνεργάτες της- οι βουλευτές που έκοψαν δύο συντάξεις από τους συνταξιούχους δεν μπορεί να προσπερνούν αδιάφορα ενδείξεις ότι η χώρα δεν οχυρώθηκε απέναντι στην κερδοσκοπία.
***
Σήμερα είναι η «Ημέρα της Θάλασσας» και το γεγονός απασχόλησε τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία καθορίζει την κοινοβουλευτική ατζέντα και στην οποία συμμετέχουν και οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων. «Πρέπει κάθε κόμμα να επιλέξει έναν βουλευτή για να πει κάτι για τη θάλασσα» πρότεινε με τον γνωστό δραματικό τόνο φωνής που διαθέτει εκ φυσικού ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος .
Αμέσως ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας έθεσε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. «Μπορούν να μιλήσουν για τη θάλασσα ακόμη και όσοι τα έκαναν θάλασσα;» ρώτησε. Η απάντηση ήταν καταφατική. Αλλωστε, αν μιλούσαν μόνο όσοι δεν τα έκαναν θάλασσα, δεν θα υπήρχαν πολλοί διαθέσιμοι.
***
Γιορτάζουν σήμερα τρεις πρώην πρωθυπουργοί, οι κκ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης , Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής, και ένας πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος . Χρόνια πολλά!
Μεταξύ άλλων, μου λένε ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς θα τηλεφωνήσει στον κ. Καραμανλή για να του ευχηθεί. Προεξοφλώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα περιμένει να ακούσει με αγωνία και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, από την οποία δεν τον έχει εξαιρέσει ο κ. Σαμαράς.
***
Δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της «αξιολόγησης Καραμανλή» από τον διάδοχό του, αλλά υπάρχει ένα θετικό προμήνυμα. Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει τον «θείο από το Πεκίνο» Κάπτεν Γουέι και αναμένεται να υπερασπιστεί την πολιτική Καραμανλή στις σχέσεις με την Κίνα.
***
Ακόμη και τυχαία, στην αίθουσα VΙΡs του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», εμφανίζεται στον Πρωθυπουργό η ευκαιρία για διεθνείς επαφές. Χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου επέστρεφε από τη Βηρυτό την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Χόσνι Μουμπάρακ αναχωρούσε για το Κάιρο. Οι δύο επικεφαλής των αρχαιότερων πολιτισμών της Μεσογείου μίλησαν για λίγο προτού συνεχίσουν τα ραντεβού τους με την Ιστορία.
***
Στη Βηρυτό ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τη σύζυγό του κυρία Αντα Παπανδρέου . Το πρωθυπουργικό ζεύγος δείπνησε σε εστιατόριο της πόλης αμέσως μετά την άφιξή του προχθές το απόγευμα.
Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν στις επίσημες επαφές του από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, τον confidant και εξ απορρήτων κ. Ν. Ζιώγα και τον υπουργό Επικρατείας (και ακόμη πιο εξ απορρήτων) κ. Χ. Παμπούκη. Το κέρδος από το ταξίδι στη Βηρυτό ήταν ανεκτίμητο, αφού έγινε πλήρως κατανοητό πόσο ερασιτέχνες στη διαπλοκή είναι οι έλληνες πολιτικοί συγκρινόμενοι με τους λιβανέζους συναδέλφους τους.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας του Λιβάνου είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης τραπεζικού ομίλου. Συμπέρασμα; Η Ελλάδα είναι δεκαετίες πίσω από τον Λίβανο, αν και με συστηματική προσπάθεια θα μπορούσε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.