Εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο που προβλέπει τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν περάσει στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’30 στη Wall Street.

Το νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη που βύθισαν την αμερικανική οικονομία στην κρίση του 2007, εγκρίθηκε με 59 έναντι 39 ψήφους. Για να ισχύσει ως νόμος πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με παρόμοιο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να σταλεί στον πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα για υπογραφή.

Την έγκριση του νομοσχεδίου είχαν καθυστερήσει Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές οι οποίοι ζητούσαν να γίνουν τροποποιήσεις.

Στα μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνεται η σύσταση νέων ρυθμιστικών οργάνων της αγοράς, καθώς και ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης δράσης των τραπεζών και άλλων εταιριών.

Πιο αναλυτικά προβλέπεται:

– Η σύσταση ενός νέου συμβουλίου «συστημικού κινδύνου» για τον υπολογισμό των αυξανόμενων κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος

– Η δημιουργία τμήματος προστασίας Καταναλωτή μέσα στο ίδιο το σύστημα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ

– Την εξουσιοδότηση του κεντρικού τραπεζικού συστήματος να επιβλέπει τις πιο μεγάλες και σύνθετες εταιρίες προκειμένου να καταγραφούν οι κίνδυνοι κλπ.

Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νομοσχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να πληρώσουν ποτέ ξανά «τα λάθη της Wall Street»