Το πιο πρόσφατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, την «Ανδαλουσία» (2009), θα παρουσιάσει σε πρώτηπαγκόσμια εκτέλεση η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, και ώρα 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Με την ΚΟΘ θα συμπράξει η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του, τα οποία γαλούχησαν γενεές επί γενεών εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, καιστο πόντιουμ θα βρίσκεται ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος συνθέτουν έργα πασίγνωστα και άλλα λιγότερο γνωστά από την πλούσια και ευρεία εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Γνώριμος, αλλά άγνωστος με τη μορφή που πρόκειται να παρουσιαστεί, είναι ο κύκλος τραγουδιών «Ανδαλουσία», τον οποίο ο συνθέτης εμπιστεύτηκε στην ΚΟΘ για την πρώτη παγκόσμια εκτέλεσή του.
Ο άοκνος και αστείρευτος Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στο έργο του Romancero Gitano, σε ποίηση Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (ελληνική μετάφραση – απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης) και το επεξεργάστηκε εκ νέου, παραδίδοντας το 2009 επτά τραγούδια για άλτο και συμφωνική ορχήστρα υπό τον τίτλο «Ανδαλουσία».
Ο ποιητικός λόγος του Γιώργου Σεφέρη από τη συλλογή του «Μυθιστόρημα» (1935), μελοποιημένος το 1968 από τον Μίκη Θεοδωράκη -είχε μελοποιήσει τέσσερα από τα εικοσιτέσσερα ποιήματα- θα ηχήσει και πάλι με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία είχε ερμηνεύσει τα τραγούδια του κύκλου στην πρώτη παρουσίασή του, το 1971 στην Ιταλία.
Στο αφιέρωμα της ΚΟΘ περιλαμβάνεται και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που ταυτίστηκε ίσως όσο κανένα άλλο με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, το «Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Εξίσου σημαντικό με τους κύκλους τραγουδιών και τα έργα του για τον κινηματογράφο, αλλά λιγότερο γνωστό από αυτά είναι το συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως «Το Κοιμητήριο για ορχήστρα εγχόρδων (από το κουαρτέτο αρ. 2)», το οποίο θα παρουσιαστεί στη συναυλία. Το Κουαρτέτο αρ. 2 ανήκει στα έργα της πρώτης δημιουργικής περιόδου του συνθέτη. Γράφτηκε το 1946 και ο δημιουργός του το αφιέρωσε στον συμπολεμιστή του στην αντίσταση Αργύρη Κουνάδη.
Δημοφιλέστερο ως μουσική επένδυση της ταινίας «Οι εραστές του Τερουέλ» (1962), το ομώνυμο έργο του Μίκη Θεοδωράκη γράφτηκε αρχικά, το 1957, για το μπαλέτο της Λουντμίλα Τσερίνα στο Παρίσι. Στη συναυλία, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αποσπάσματα για συμφωνική ορχήστρα από τη σουίτα του μπαλέτου.