«Σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο» διαπιστώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην εξαμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, μεταφέροντας παράλληλα τη θέση για εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του 2010.
Επίσης, ο ΓΓ ανακοίνωσε το διορισμό της Αμερικανίδας Λίζα Μπάτενχαϊμ στη θέση της ειδικής του αντιπροσώπου στην Κύπρο, σε αντικατάσταση του Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.
Η έκθεση, η οποία δόθηκεσήμερα Πέμπτη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιγράφει τα γεγονότα και την πορεία των διαπραγματεύσεων, καλώντας τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις συνομιλίες «από το σημείο που σταμάτησαν στις 30 Μαρτίου και στη βάση των παραμέτρων που καθορίζουν οι συμφωνίες της 23ης Μαρτίου και της 1ης Ιουλίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις υποστηριζόμενες από τα Ηνωμένα Έθνη ειρηνευτικές συνομιλίες», σημειώνοντας ότι «ειδικότερα οι εντατικοί γύροι των αρχών του 2010 δημιούργησαν ενισχυμένη διεθνή εστίαση στην επίτευξη διαρκούς λύσης στην Κύπρο. Υπάρχει τώρα μοναδική ευκαιρία για αποφασιστική ώθηση των συνομιλιών προς τα εμπρός».
Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στην εκλογή του Ντ. Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εκθειάζοντας τη «σημαντική συμβολή» του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην προώθηση της λύσης και υπογραμμίζοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση της προσπάθειας από τον Ντ. Έρογλου «πάνω σε αυτόν τον εποικοδομητικό δρόμο».
Ο Μπαν Κι μουν επισημαίνει ότι ο ειδικός σύμβουλός του στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «θα συνεχίσει να εργάζεται και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν με εποικοδομητικό και πρόσφορο τρόπο» και προσθέτει ότι «θα πρέπει να αρχίσουν εντός του καθιερωμένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σε συμφωνία με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινώσεων των ηγετών στις 23 Μαΐου και 1η Ιουλίου 2008».
Επίσης, προσθέτει ότι «οι συνομιλίες πρέπει να χτίσουν πάνω στις συγκλίσεις που σημειώθηκαν από την έναρξη των ολοκληρωμένων συνομιλιών, στις 3 Σεπτεμβρίου 2008. Αυτός ο σημαντικός όγκος εργασίας» σημειώνει, «θα πρέπει να παράσχει τη βάση για άνοιγμα νέου εδάφους στις διαπραγματεύσεις και γεφύρωμα των αποκλίσεων που απομένουν. Το ευρύ περίγραμμα και οι καθιερωμένες παράμετροι της λύσης είναι καλά γνωστές και θα διευκολύνουν το στόχο της επίτευξης συνολικής διευθέτησης».
Τέλος, ο Μπαν Γκι-μουν τονίζει ότι «η λύση είναι εφικτή», υπενθυμίζοντας την αναφορά της κοινής δήλωσης Χριστόφια και Ταλάτ την 1η Φεβρουαρίου, ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της διευθέτησης», κάνοντας αναφορά στη δήλωση των δύο πλευρών στις 21 Δεκεμβρίου 2009, «που εξέφραζαν την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2010».
«Προωθώντας αυτόν τον αντικειμενικό στόχο, θα επιτηρώ στενά τους προσεχείς μήνες την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις και θα επιδώσω επιπρόσθετη έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο Μπαν Γκι-μουν αναφέρει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν να επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους και ότι οι ηγέτες τους έχουν εκφράσει ισχυρή επιθυμία για συνολική διαρκή διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».
Μέχρι τέλος του μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει και την έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), προτείνοντας την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της στο νησί. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έγκριση νέου ψηφίσματος μέχρι τις 15 Ιουνίου.