Με τρεις εκθέσεις της που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών ζητά από την Ουάσινγκτον να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είτε επιβάλλοντας φόρο εκπομπών, είτε δημιουργώντας μια αγορά άνθρακα ανάλογη με αυτή που λειτουργεί στην ΕΕ.

Οι τρεις εκθέσεις, τις οποίες είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, αφορούν τις«Επιλογές της Αμερικής για το Κλίμα», και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Γερουσίας κατά τη συνεχιζόμενη συζήτηση διαφόρων νομοσχεδίων που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Η Ακαδημία επιβεβαιώνει τα στοιχεία του ΟΗΕ που δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι σήμερα 1,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι πριν από έναν αιώνα και θα αυξηθεί, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, κατά ακόμα 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Ζητά μείωση των εκπομπών των ΗΠΑ κατά 50% έως 80% έως το 2100, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σε συμφωνία με το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Πραγματικά πρέπει να ξεκινήσουμε &#x5Bτη μείωση&#x5D αμέσως. Δεν πρόκειται για γνώμη, είναι αυτό που μας λέει η επιστήμη» δήλωσε ο Ρόμπερτ Φράι, πρόεδρος μίας από τις τρεις ομάδες που συνέταξαν τις εκθέσεις. Η γνώμη του έχει σημασία, δεδομένου ότι διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας επί προέδρου Νίξον και μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος του ΔΣ μιας εταιρείας ηλεκτρισμού με υψηλές εκπομπές άνθρακα.

Νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία αγοράς άνθρακα έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, εδώ και καιρό όμως έχει«κολλήσει» στη Γερουσία.