Σε μείωση κατά 10% στους μισθούς των υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 ετησίως σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στο πλαίσιο σχεδίου αυστηρών περικοπών. «Ψαλίδι» προβλέπεται και στους μισθούς υπουργών και βουλευτών, αλλά και στις «χρυσές» συντάξεις του Δημοσίου, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

«Αν το μέτρο αυτό περιληφθεί στο διάταγμα κατά της οικονομικής κρίσης που η κυβέρνηση προετοιμάζει για την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί και οι διευθυντές που λαμβάνουν μισθούς άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο θα υποστούν μείωση στις αποδοχές τους κατά 10%» γράφει την Πέμπτη η Stampa.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι το πλαφόν των μισθών που θα μειωθούν μπορεί να πέσει στα 70.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι θα πληγούν όχι μόνο οι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και καθηγητές, γιατροί και δικαστές.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να μειώσει -και σε αυτή την περίπτωση το μέτρο θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα- τις «χρυσές» συντάξεις του Δημοσίου, δηλαδή τις συντάξεις πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως, αναφέρει η εφημερίδα Repubblica.

Οι πολιτικοί θα συμβάλλουν επίσης. Σύμφωνα με την Corriere della Sera αναμένεται μία δραστική μείωση των μισθών των υπουργών και των βουλευτών κατά 15%, και όχι κατά 5% όπως είχε προταθεί αρχικά.

Όπως έχει επισημάνει τις τελευταίες ημέρες ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι, αυτό το σχέδιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής προβλέπει επίσης αυξημένους ελέγχους για να αποκαλυφθούν άνθρωποι που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας χωρίς να τα δικαιούνται και φοροφυγάδες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει επίσης να σφίξει το ζωνάρι. Το κράτος σκοπεύει να μειώσει τη χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες.

Όλα αυτά τα μέτρα, που αναμένεται να εξοικονομήσουν στην ιταλική κυβέρνηση 25 με 27 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πιθανό να ψηφιστούν από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με τον ιταλικό Τύπο.