Το κεφάλαιο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και τις προγραμματικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ άλλων και με την Siemens άνοιξε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Ο πρώτος μάρτυρας που εξετάσθηκε ήταν ο Ευστάθιος Τσέγκος, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού, ανάπτυξης και ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στην υπόθεση του έργου του Προαστιακού στο τμήμα ΣΚΑ-Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς, για το οποίο η σχετική δικογραφία που έχει σχηματισθεί μετά από μηνυτήρια αναφορά συνδικαλιστικού στελέχους του ΟΣΕ, έχει μπει δύο φορές -2007 και 2009- στο αρχείο.

Ο μάρτυρας εξεταζόμενος παραδέχθηκε ότι το έργο, αν και βρισκόταν στον φάκελο ολυμπιακής προετοιμασίας, άρχισε να κατασκευάζεται μόλις το 2005 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω των συνεχών ενστάσεων από δήμους με αίτημα την υπογειοποίηση του έργου.

Ο δεύτερος μάρτυρας που εξετάσθηκε στη συνέχεια, ο συνταξιούχος γενικός διευθυντής του ΟΣΕ Παναγιώτης Κουμάντος, γνωστοποίησε στην επιτροπή ότι είναι 50 περίπου οι προγραμματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν από τον ΟΣΕ το 1997, με αντισυμβαλλόμενες κοινοπραξίες για την προμήθεια τροχαίου υλικού, ανταλλακτικών κλπ.

Το ύψος των συμβάσεων ήταν συνολικά 800 εκ. ευρώ, ενώ από αυτές οι δέκα αφορούσαν προμήθεια τροχαίου υλικού ύψους 600.000 ευρώ.