Η Λαίδη Μακμπέθ, η γνωστή ηρωΐδα του Σαίξπηρ, ίσως είχε δίκιο να νίπτει διαρκώς τας χείρας της για να απαλλαγεί από τιςτύψεις -το πλύσιμο των χεριών πράγματι καθαρίζει το μυαλό από τις ενοχές και τις αμφιβολίες για τις επιλογές μας, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Science.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις έχουν την τάση να επινοούν εκ των υστέρων επιχειρήματα που δικαιολογούν τις επιλογές τους και καθησυχάζουν τη συνείδησή τους.

Φαίνεται ότι το πλύσιμο των χεριών απαλλάσσει τους ανθρώπους από την ανάγκη για τέτοιου είδους εκλογικεύσεις:«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί συμβολικά να «καθαρίσει» αυτές τις ανησυχίες» αναφέρει ο Σπάιλ Λι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Από τη στιγμή που πλένει κανείς τα χέρια του, νιώθει άνετα με τις αποφάσεις του και δεν χρειάζεται πια να προχωρήσει στη νοητική εργασίαπου κάνει την επιλεγμένη εναλλακτική λύση να φαίνεται πολύ καλύτερη από αυτή που απορρίφθηκε».

Οι εθελοντές της μελέτης, όλοι τους φοιτητές πανεπιστημίου, νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε μια έρευνα αγοράς που αφορά τη μουσική. Κλήθηκαν να κοιτάξουν 30 CD, να διαλέξουν 10 από αυτά και να τα βάλουν σε σειρά προτίμησης. Ως αντάλλαγμα, θα έπαιρναν το πέμπτο ή έκτο CD στη σειρά που διάλεξαν.

Αμέσως μετά την αξιολόγηση των CD, οι μισοί από τους εθελοντές έπλυναν τα χέρια τους. Οι συνεντεύξεις που έδωσαν αργότερα έδειξαν ότι οι φοιτητές αυτής της ομάδας ήταν πιο ικανοποιημένη με τις επιλογές τους, συγκριτικά με τους φοιτητές που δεν έπλυναν τα χέρια.

Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν αργότερα με ένα ακόμα πείραμα, στο οποίο οι εθελοντές έπρεπε να διαλέξουν ένα βάζο με μαρμελάδα και μετά να καθαρίσουν τα χέρια τους με απολυμαντικά πανάκια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καθαριότητα όχι μόνο «καθαρίζει» το μυαλό από τα «ίχνη» προηγούμενων ανήθικων συμπεριφορών, αλλά και από τα ίχνη προηγούμενων αποφάσεων, τις οποίες δεν χρειάζεται πια να δικαιολογούμε στον εαυτό μας.

Το συνεχές πλύσιμο των χεριών είναι συχνό σύμπτωμα της ψυχαναγκαστικής διαταραχής, ωστόσο οι ερευνητές δεν συνδέουν τα ευρήματά τους με τη συγκεκριμένη πάθηση. Πιστεύουν αντίθετα ότι το φαινόμενο λειτουργεί στις καθημερινές επιλογές μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Η Λαίδη Μακμπέθ, την οποία ορισμένοι ψυχολόγοι θεωρούν χαρακτήρα-σύμβολο της ψυχαναγκαστικής διαταραχής, προσπαθούσε να ξεπλύνει τις ενοχές της επειδή έπεισε το σύζυγό της να σκοτώσει τον βασιλιά της Σκωτίας και να πάρει το θρόνο του.