Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών.

Σε αυτό περιλήφθηκαν και τρεις τροπολογίες σχετικές με τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τις τιμές των φαρμάκων και τις εκλογές

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων ένταση προκλήθηκε λόγω της απουσίας εκπροσώπου του ΣΕΒ. Ο Σύνδεσμος με το αιτιολογικό ότι δόθηκε ελάχιστο περιθώριο ειδοποίησης στον πρόεδρο του, κατέθεσε τις σχετικές με το νομοσχέδιο παρατηρήσεις του με υπόμνημα.

«Το ελάχιστο περιθώριο της ειδοποίησης, που μας δόθηκε, δεν επιτρέπει στον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο να παραστεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου», αναφέρει ο Σύνδεσμος στο διαβιβαστικό του έγγραφο, προκαλώντας την οργή του προέδρου της Επιτροπής, Δημήτρη Δριβελέγκα.

«Την άλλη φορά, που θα το ζητήσουν, δεν θα τους δεχθούμε. Αφού απαξιώνουν να έρθουν στην Επιτροπή -ούτε καν μέλος του συμβουλίου δεν ήλθε- εφόσον θα είμαι πρόεδρος, την επόμενη φορά δεν θα δεχθώ αυτόν τον φορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δριβελέγκας.

Την απουσία σχολίασε και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη: «Θα περίμενα από το ΣΕΒ να προσέλθει στην Επιτροπή για να εκθέσει τις προτάσεις για το νομοσχέδιο, το οποίο περιμένει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και μειώνει τόσο το κόστος όσο και τη γραφειοκρατία, που σήμερα ταλανίζει τον κάθε επιχειρηματία που προσπαθεί να ιδρύσει μία επιχείρηση. Αν είχε προσέλθει, θα είχε λάβει απαντήσεις για τις ερωτήσεις που θέτει και διευκρινίσεις για ζητήματα στα οποία, όπως προκύπτει από το υπόμνημα, υπάρχει παρανόηση».

Τροπολογίες για δίδακτρα, τιμές φαρμάκων

Στο μεταξύ, η Λούκα Κατσέλη, παρουσίασε στην Επιτροπή τρεις τροπολογίες με τις οποίες:

·Παγώνουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ επιτρέπονται μονάχα αυξήσεις ύψους 40 ευρώ ανά μαθητή για τα τυχόν κόμιστρα μεταφοράς των μαθητών.

· Επιβάλλεται μεταβατικό σύστημα υπολογισμού των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων μέχρι τον οριστικό προσδιορισμό του νέου συστήματος: Για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες, για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» επιτρέπεται με αγορανομικές διατάξεις η μείωση (υπολογιζόμενη με το προηγούμενο σύστημα), της τιμής των φαρμάκων κατά 30%.

· Αναβάλλονται για ένα τετράμηνο στα Επιμελητήρια, οι εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν μεταξύ 15ης Νοεμβρίου και 15ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, προς αποφυγήν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Οι τοποθετήσεις των φορέων

Στο πεντασέλιδο υπόμνημά του, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη» τη «διαφαινόμενη τάση απλοποίησης των πραγμάτων με βασικό στόχο να υπάρχει ένα μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης για την ίδρυση επιχείρησης», σημειώνει, ωστόσο, πως το σχέδιο νόμου «καλύπτει μόνον την ίδρυση της επιχείρησης, χωρίς να επεμβαίνει στη σχεδόν ταυτόχρονα απαιτούμενη έναρξη επιτηδεύματος, ούτε πολύ περισσότερο στη μετέπειτα λειτουργία της εταιρείας».

«Φοβούμαστε ότι αποσπασματικές ρυθμίσεις, δεν θα συμβάλουν στην άρση των σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων -αντικινήτρων που συναντούν οι εταιρείες στην καθημερινή λειτουργία τους. Το ένα σημείο εξυπηρέτησης δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Το ζήτημα είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και όχι απλώς να «μεταφερθεί» από πολλές υπηρεσίες σε μία. Η σκοπούμενη μετά τρίμηνο έναρξη ισχύος του νέου νόμου δεν θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστική – αντιθέτως οι εκδοθησόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν για άλλη μια φορά ένα κενό περιεχομένου θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα μπορεί να τύχει εφαρμογής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του Συνδέσμου.

Γενικά πάντως, κατά την ακρόασή τους από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, οι προσκεκλημένοι φορείς, στην πλειοψηφία τους συναίνεσαν στην κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

«Η εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, θα φέρει την Ελλάδα 40 θέσεις πιο ψηλά στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας», εκτίμησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ.Κασιμάτης, διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε σχεδόν έτοιμοι, στο στάδιο ακριβώς της μετάπτωσης των στοιχείων από τα σημερινά μητρώα μας στο Γενικό».

Για την «ανεπιφύλακτη στήριξη» του νέου νόμου εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ.Καββαθάς, αν και διέκρινε και ορισμένα κενά («δεν υπάρχουν προβλέψεις για τις ατομικές επιχειρήσεις, κοινωνίες κληρονόμων, κοινοπραξίες, δεν υπάρχει ιδιαίτερη μνεία για τις διαδικασίες αδειοδότησης από άλλες δημόσιες αρχές…»).

Αμφότεροι οι εκπρόσωποι των φορέων ωστόσο, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την εμπλοκή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και των συμβολαιογράφων στη διαδικασία έναρξης, εκεί που δεν υπάρχουν Επιμελητήρια.

«Αφήστε μας να διαχειριστούμε το ΓΕΜΗ εμείς και μη μας μπλέκετε με συμβολαιογράφους και με ΚΕΠ, τουλάχιστον στην πρώτη φάση», ανέφερε ο Γ. Καββαθάς.

«Η διαδικασία να είναι πολύ προσεκτική, προκειμένου να μη μπουν στην αγορά μικρόβια, που θα φάνε τις υγιείς επιχειρήσεις. Τα Επιμελητήρια είναι οι κατάλληλοι χώροι για το one stop shop» επισήμανε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ.Κορκίδης.

Ενστάσεις για την ρύθμιση για το «bake off»

Δεύτερο κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης, αναδείχθηκε το άρθρο 15 του σχεδίου νόμου, που μειώνει τα προαπαιτούμενα για τη λειτουργία κλιβάνων ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης εντός των σούπερ μάρκετ, κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, δέχθηκε οριακά τη διάταξη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει στο παραμικρό και σημειώνοντας πως «αποδεχόμαστε την τροποποίηση με το πιστόλι στον κρόταφο. Προτιμούμε να μας πυροβολούν στο πόδι παρά στο κεφάλι».

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Ανδρέας Χρήστου, κατηγόρησε μάλιστα τους αρτοβιομήχανους πως «μας έκαναν αγωγή 1,5 εκατ. ευρώ, γιατί φανερώσαμε ότι το ψωμί, που πουλάνε, είναι κατεψυγμένο. Εγώ είμαι πρόεδρος στη Συντεχνία από το 2002. Έχουμε κάνει 5.000 καταγγελίες για παράνομη διακίνηση άρτου, για ασυσκέυαστο, και δεν έγινε τίποτα».

«Δεν λάβαμε κάτι τέτοιο», απάντησε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ, Γ.Βλάχος, διαμαρτυρόμενος παράλληλα στους αρτοποιούς ότι είχαν απορρίψει την ιδέα μιας συνολικής αγορανομικής ρύθμισης των θεμάτων αυτών, επί των ημερών του.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τους αρτοποιούς, ειδικά αυτή τη στιγμή που δίνουμε μάχη για την ανταγωνιστικότητα. Και ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει όμως να στηρίζει το φούρνο και όχι αυτά τα μαγαζιά», ανέφερε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, διευκρινίζοντας πως η επίμαχη ρύθμιση υπήρξε απαίτηση της Κομισιόν.

Παράλληλα δε, δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει νόμο για την προστασία των καταναλωτών, όπου μπορούν να ενταχθούν ρυθμίσεις για τα προψημένα-κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα, τα οποία σήμερα διατίθενται στην αγορά, χωρίς ονομασία προέλευσης.