Την ανάγκη απαγκίστρωσης από την ιδέα και την πρακτική του «απλόχερου» κράτους επισημαίνει ο κ. Χάρης Αντωνίου , Μanaging Director of Εnergy, Commodities & Τransportation (ΕCΤ) της Fortis Βank Νederland, σημειώνοντας ότι η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή με την υιοθέτηση πρακτικών σκληρής δουλειάς και δημιουργίας.
– Πολλοί συνέκριναν την οικονομία της χώρας μας με αυτήν της Αργεντινής. Πόσο σωστή είναι αυτή η προσέγγιση;
«Αν και υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των κρίσεων της Ελλάδας και της Αργεντινής, η διαφορά στην περίπτωσή μας έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν και ισχυρά συμφέροντα που απεύχονται μια ανάλογη εξέλιξη για τη χώρα μας. Μια μετάδοση της πιστοληπτικής κρίσης σε άλλες “αδύναμες” οικονομίες θα δημιουργούσε σοβαρούς συστημικούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι πιθανό να προκληθούν και να επηρεάσουν συνάμα το ευαίσθητο ακόμη από την πρόσφατη κρίση τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ διακρατούν δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ προς ελληνικές τράπεζες, επιπλέον των κρατικών ομολόγων που βρίσκονται ακόμη στην κατοχή τους».
– Είναι εφικτή η υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας; «Σε κάθε περίπτωση το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, με μείωση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως και αυξητική τάση στα επιτόκια, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί. Οι δομικές αλλαγές που χρειάζονται σχετίζονται με την ολική αναμόρφωση του ρόλου του κράτους, το οποίο στρεβλώνει την ανάπτυξη με τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της οικονομικής δραστηριότητας άμεσα και έμμεσα. Η διαδικασία αυτή θα είναι μακρά και επώδυνη, καθώς αγγίζει την πλειονότητα των νοικοκυριών στη χώρα μας».
– Σε ποιους κλάδους θα πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη;
«Η στρατηγική μας θα πρέπει να είναι “δικτυακή ανάπτυξη”, με τη διττή έννοια των νέων τεχνολογιών αλλά κυρίως της “δικτύωσης” της οικονομίας μας με τομείς και αγορές που συνδέονται με τις αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες σε καταναλωτές που διψούν για καινούργιες γεύσεις και εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, μοναδική ευκαιρία παρουσιάζεται και στην εντατικοποίηση της αγροτικής παραγωγής σε μια περίοδο όπου η αξία αγροτικών εμπορευμάτων θα συνεχίζει να αυξάνεται καθώς η ζήτηση βρώσιμων υλών αναπτύσσεται ταχύτατα παγκοσμίως σε αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την εκμεταλλεύσιμη αγροτική γη. Εξάλλου, μπορούμε να εξάγουμε το ένα προϊόν στο οποίο έχουμε πλεόνασμα: τεχνικά μυαλά- στις κατασκευές, στην ψηφιακή τεχνολογία και στο Ιnternet. Είναι δραστηριότητα σχετικά χαμηλής εντάσεως κεφαλαίου αλλά υψηλής εντάσεως εργασίας: το ζητούμενο στην περίοδο που διανύει η χώρα».