Σφοδρή ήταν η αντίδραση των κερδοσκόπων στην απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει στις γερμανικές αγορές το πιο ρισκαδόρικο παιχνίδι που υπάρχει, αυτό της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που μπορεί να ασκηθεί στις μετοχές, στα ομόλογα και σε άλλα χρεόγραφα τα οποία δεν κατέχουν, ούτε καν έχουν δανειστεί, για να τα παίξουν τα hedge funds και άλλοι κερδοσκόποι, το αποκαλούμενο «naked short-selling».
Το ευρώ άρχισε να κατρακυλά και να «ξεφορτώνονται» οι τραπεζικές μετοχές. Αλλά η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας φρέναρε την πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η ελβετική τράπεζα αγόρασε ευρώ προσπαθώντας να φρενάρει τη ραγδαία ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Ετσι το κοινό νόμισμα ενώ δεχόταν ισχυρές πιέσεις και είχε πέσει στα 1,2144 δολάρια με περαιτέρω έντονη πτωτική τάση, ανέκαμψε στα 1,2390 δολάρια μετά την παρέμβαση της ελβετικής τράπεζας. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με μεγάλες απώλειες γύρω στο 3%. Επεσαν το Λονδίνο 2,81%, η Φραγκφούρτη 2,72%, το Παρίσι 2,92%, η Μαδρίτη 2,61%, το Μιλάνο 3,45% και η Λισαβόνα 1,93%. Αλλά και η Wall Street έχανε γύρω στο 1% της αξίας της περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.
Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι με την απαγόρευση του naked shorting στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, στα πιστωτικά παράγωγα και στις μετοχές των δέκα μεγαλύτερων τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων τα οποία παίζονται στις δικές της αγορές ως τον Μάρτιο του επόμενου έτους να πλήξει τον κερδοσκοπικό πυρετό με τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.
Αντίθετα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι λυπάται για τη μονομερή αυτή απόφαση της Γερμανίας και ότι το naked shorting των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης είναι συνήθως χρήσιμο διότι χορηγεί ρευστότητα στις αγορές ομολόγων.
Η αρνητική θέση της γαλλίδας υπουργού ενδεχομένως οφείλεται στο ότι δεν ρωτήθηκε από τους γερμανούς συνάδελφους της για το επίμαχο αυτό θέμα.
Ωστόσο το ίδιο επιχείρημα της γαλλίδας υπουργού χρησιμοποιούν και όλοι οι κερδοσκόποι. Οι ελπίδες τώρα στρέφονται στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Βερολίνο, όπου και θα συζητηθεί η ατζέντα για τις συνομιλίες του G20. Ολοι οι ηγέτες επιθυμούν να τιθασεύσουν τις πανίσχυρες αλλά αδιαφανείς αγορές παραγώγων. Βεβαίως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να βάλει χαλινάρι στις τράπεζες της Wall Street και να νικήσει τη λυσσαλέα αντίδραση στη σαρωτική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ που έχουν προβάλει οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο. Αλλά θα πρέπει να «βελτιώσει» ο κ. Ομπάμα τις θέσεις του υπουργού του επί των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ .