Καμία φορολογική υπόθεση από το έτος 2000 ως σήμερα δεν πρόκειται να παραγραφεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2010 παρατείνονται ως το τέλος του έτους. Σε αυτό το διάστημα θα ενταθούν οι έλεγχοι τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους επαγγελματίες οι οποίοι πλέον βρίσκονται στον ασφυκτικό κλοιό της Εφορίας και του ΣΔΟΕ.

Η συγκεκριμένη παράταση καταλαμβάνει τις κάθε είδους προθεσμίες παραγραφής που λήγουν στις 30 Ιουνίου όπως υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002 και 2003, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης (για τις οποίες προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής).

Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου αποτελεί πλέον και τον χρόνο ως τη λήξη του οποίου πρέπει να διαφυλάσσονται τα οριζόμενα στις ίδιες διατάξεις του Κώδικα αυτού βιβλία και στοιχεία.

Στόχος 2 εκατ.
ηλεκτρονικές δηλώσεις

Με κίνητρο την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά ως το τέλος Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί εφέτος να διπλασιαστεί ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική οδό και το σύστημα ΤΑΧΙSnet για την υποβολή της δήλωσης.

Θέτει στόχο να υποβληθούν πάνω από 2 εκατ. δηλώσεις πολιτών σε σχέση με τον αριθμό του 1 εκατ. που υπέβαλαν πέρυσι τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέσω Διαδικτύου για τους υπόχρεους που αποκτούν εισόδημα από συμμετοχή σε εταιρεία, κοινοπραξία ή κοινωνία, με βιβλία Α΄, Β΄, Γ΄ κατηγορίας, μισθούς, συντάξεις, αμοιβές ως αξιωματικοί ή κατώτερο πλήρωμα εμπορικών πλοίων, εισόδημα αλλοδαπής κτλ. παρατείνεται ως και 30 Ιουνίου 2010, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Εγγραφή στο σύστημα ΤΑΧΙSnet μπορούν να πραγματοποιήσουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ΑΦΜ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www. taxisnet.gr και να ακολουθήσουν τα βήματα εγγραφής. Υστερα από περίπου 3-5 ημέρες θα παραλάβουν με τη μορφή e-mail τους κωδικούς πρόσβασης και στη συνέχεια θα μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά όχι μόνο το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) αλλά και τα υπόλοιπα έντυπα όπως είναι το Ε2 για τα μισθώματα, το Ε3 για τους επιτηδευματίες, το Ε9 για τα ακίνητα.