Ενδιαφέρον για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, όπως για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, εξεδήλωσε η κινεζική αντιπροσωπεία, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, με τον πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας Cosco, κ. Γουέι Ζιαφού.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε επιτυχείς τις επαφές με τους Κινέζους Σχετικά με το Θριάσιο είπε ότι είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα για τη δημοπράτηση κατασκευής, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του εμπορευματικού κέντρου και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σχετική δημοπράτηση.

«Η διαδικασία είναι ανοιχτή, διαγωνιστική. Προβλέπεται με σύμβαση παραχώρησης να δοθεί για περίοδο 40 ετών το εμπορευματικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί εκεί, σε ιδιώτη επενδυτή» εξήγησε.

Σχετικά με τον ΟΣΕ, η ελληνική πλευρά έδωσε πληροφορίες για τις εταιρείες του συγκροτήματος του ΟΣΕ.

«Η Cosco, όπως γνωρίζετε, είναι μια ναυτιλιακή κατά βάση εταιρία, δεν είναι μια εταιρία σιδηροδρόμων. Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν σε οργανισμούς της πατρίδας τους, που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία τους παρουσιάσαμε» τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, ο κ. Ρέππας είπε ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει μέσω σύμβασης παραχώρησης.

«Η κινεζική αντιπροσωπεία εξεδήλωσε ενδιαφέρον για όλα αυτά τα θέματα. Θα τα αξιολογήσουν, θα τα μελετήσουν και σε κάθε περίπτωση δήλωσαν διαθέσιμοι, έτοιμοι να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν πραγματικά ως μια χώρα επιλογής για κάποιον που θέλει να επενδύσει αυτή την περίοδο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με θέματα φορολογίας, ο κ. Ρέππας είπε ότι οι διαδικασίες είναι ανοικτές.

«Οι όροι θα πρέπει να είναι ίδιοι για κάθε ενδιαφερόμενο. Αν στη διαδικασία αυτή και συγκεκριμένα στα κριτήρια, συμπεριλάβουμε και φορολογικά κίνητρα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά από την αρχή, για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

» Εμείς σας έχουμε κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Δεν προβλέπεται στη δική μας πρόταση μια τέτοια πτυχή φορολογικών κινήτρων. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να το συζητήσει, όπως κάνουμε κι εμείς, με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ισχύει ό,τι ισχύει και για όλους τους επενδυτές.»