«Ζούμε σε μια πόλη που λέγεται Ισπανία, όπου η αρχιτεκτονική ενσαρκώνει πολλά από τα όνειρα της κοινωνίας μας. Σε μια πόλη πολλαπλή, μεγάλη και συνάμα μικρή, ψηλή και χαμηλή, παράλια και μεσόγεια, όπου διασταυρώνονται τα κλασικότερα έργα της ισπανικής αρχιτεκτονικής με τις πιο σύγχρονες τάσεις». Τα ανωτέρω, διά στόματος του κ. Μανουέλ Μπλάνκο, καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, προσδιορίζουν το σκεπτικό της έκθεσης «Μια πόλη που λέγεται Ισπανία», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Αλσος Στρατού, στου Γουδή. Επιμελητής της έκθεσης ο ίδιος, παρουσίασε χθες αυτή την «πόλη» με τους δρόμους και τα κτίριά της αναπτυγμένα σε ένα τοπογραφικό σχέδιο που συμπίπτει με τον χάρτη της Ισπανίας, με τα νησιά και τις πόλεις της, δημιουργώντας έτσι μια εντελώς πρωτότυπη και σαφώς αρχιτεκτονική εικόνα.

Ενα γυάλινο μοντέλο πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί μακέτες, φωτογραφίες και σχέδια είναι το ανάπτυγμα της έκθεσης. Οι αναπαραστάσεις των κτιρίων έχουν τοποθετηθεί στον χάρτη σε αντιστοιχία με την πραγματική τους τοποθεσία και οι δρόμοι που τον διασχίζουν επιτρέπουν στον επισκέπτη να εισέρχεται στο εσωτερικό του αρχιτεκτονικού τοπίου σαν να περιδιάβαζε μια αληθινή πόλη με τις κατοικίες, τα μουσεία, τα πανεπιστήμια, τα λιμάνια, τα στάδια, τα γυμναστήρια και τις τράπεζές της. Πρόκειται για το «τοπίο» της ισπανικής αρχιτεκτονικής με ό,τι σημαντικότερο έχει σχεδιαστεί μέσα στην πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα: 80 έργα, 70 αρχιτεκτονικών γραφείων και περισσότερων από 100 αρχιτεκτόνων, που παρουσιάζουν τον πλούτο και την αστική πολυμορφία αυτής της χώρας.

«Ευθεία και καμπύλη, κύβος και σφαίρα, αλλά και ευφάνταστα παραβολοειδή σχήματα συνθέτουν τους πρωτότυπους όγκους αυτών των έργων, που δένουν με το περιβάλλον του Νότου και συνομιλούν αδιάκοπα με το φως» είπε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Γλυπτοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Μεταξύ των έργων που παρουσιάζονται είναι ο πύργος του Κάρλος Φεράτερ, που κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Ισπανίας, και το «Μediatic» του Ρουίζ Γελ με τις «ζωντανές όψεις» του, όπως αποκαλούνται επειδή αλλάζουν χρώμα και προβολές. Επίσης, το ψαροχώρι των Ιρισάρι και Πιπέρα στο Μπελούσο, καθώς και αρκετά έργα του Καλατράβα. Υπάρχουν όμως και απρόσμενα αρχιτεκτονήματα, όπως ένα κόκκινο περίπτερο στην Κοιλάδα του Χέρτε, φημισμένη για τα κεράσια της, σχεδιασμένο από τους «Αμίδ Σέρο9», ή ένα αμφιθέατρο στα χωράφια της Πλασέντσια το οποίο έκτισε ο Σέλγας Κάνο σε σύγχρονη φόρμα και με κάλυψη από ένα φωτεινό στρώμα ολοκαίνουργιων υλικών. Αλλά και ολόκληρες «πόλεις», όπως ο ανασχεδιασμός της καρδιάς της Βαρκελώνης, από την Κάρμεν Πινός. Η οργάνωση της έκθεσης έχει γίνει στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας από την εταιρεία SΕΑCΕΧ (Κρατική Εταιρεία Πολιτιστικής Δράσης στο Εξωτερικό) της Ισπανίας σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, ενώ θα παραστεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας .

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Εθνική Γλυπτοθήκη, λεωφ. Κατεχάκη, Αλσος Στρατού, Γουδή, τηλ. 210 7709.855 η Διάρκεια έκθεσης: 21 Μαΐου- 29 Αυγούστου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ
Με βασιλική αίγλη τα εγκαίνια του νέου κτιρίου
Οι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα είχαν ειδοποιηθεί να έχουν φθάσει στους νέους χώρους του, στην οδό Μητροπόλεως, στις 19.00- παρ΄ ότι η τελετή θα ξεκινούσε στις 19.30: όταν «μιλάει» το βασιλικό πρωτόκολλο τέτοιες τυπικότητες είναι επιβεβλημένες. Η ασφάλεια της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας θα κατέφθανε χθες εκείνη την ώρα. Και όλοι οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους.

Παρουσία της Σοφίας λοιπόν μίλησαν για το Ινστιτούτο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος , η γενική διευθύντρια όλων των Ινστιτούτων Θερβάντες ανά τον κόσμο Κάρμεν Καφαρέλ , ο διευθυντής του Θερβάντες Αθήνας Εουσέμπι Αγιένσα και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Σοράγια Ροντρίγκεζ. Το νέο κτίριο διαθέτει δεκατέσσερις αίθουσες, μια μεγάλη αίθουσα συνελεύσεων, μία ακόμη αίθουσα εκθέσεων, βιβλιοθήκη με περισσότερους από 20.000

τόμους και ένα εντυπωσιακό βιοκλιματικό αίθριο. Ακολούθησε ξενάγηση της βασίλισσας στην έκθεση με έργα του Χουάν Μιρό στους χώρους της Βιβλιοθήκης, καθώς και μια επίδειξη μαθήματος Ισπανικών στην αίθουσα Μultimedia. Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με κοκτέιλ… και με τα βλέμματα όλων πάνω στη διακριτικά φρουρούμενη βασίλισσα.