Στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Μπανγκόκ από σήμερα τα ξημερώματα, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το χώρο όπου βρίσκονται τα «κόκκινα πουκάμισα».

Στις φλόγες παραδόθηκαν σήμερα το χρηματιστήριο και πολλά εμπορικά κέντρα της Μπανγκόκ, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών παραδόθηκαν και ο στρατός ελέγχει, όπως ανακοίνωσε, την κατάσταση.

«Υπάρχουν πολλές πυρκαγές στην πόλη συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο Central World», ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας, το οποίο παρέμενε κλειστό τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα στη συνοικία της Μπανγκόκ στην οποία είχαν στρατοπεδεύσει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 12 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με βαριά πολυβόλα τοποθετημένα στις οροφές, εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση στο κεντρικό στρατόπεδο των διαδηλωτών, σε συνοικία όπου έχουν τα κεντρικά τους γραφεία πολλές εγχώριες και ξένες εταιρίες.

Τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί και 50 τραυματίες μέχρι στιγμής στις επιχειρήσεις του στρατού της Ταϊλάνδης για την διάλυση του αυτοσχέδιου «στρατοπέδου» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και την αστυνομία στην Μπανγκόκ. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένας Ιταλός δημοσιογράφος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν, είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι Αρχές θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις «ολόκληρη την ημέρα», περικυκλώνοντας τους διαδηλωτές.

Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές φαίνεται ότι εξετάζουν την παράδοση. Όπως είπε προς τους διαδηλωτές ένας από τους ηγέτες τους, «Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν θέλω άλλες απώλειες. Είμαι συντετριμμένος. Θα παραδοθούμε».

Νωρίτερα, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης κάλεσε τους διαδηλωτές να «παραδοθούν».

«Η διαδήλωση πρέπει να τερματιστεί αμέσως και οι ηγέτες των διαδηλωτών πρέπει να παραδοθούν και να σταματήσουν τη βία», δήλωσε ο Κορμπσάκ Σαμπαβάσου, σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε εγχώρια ΜΜΕ.

Ο εξόριστος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τάκσιν Σιναουάτρα δήλωσε πως φοβάται ότι η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πατρίδα του θα οδηγήσει στο ξέσπασμα ανταρτοπολέμου σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σημερινή επιχείρηση χαρακτηρίζεται «αποφασιστικής σημασίας» από κυβερνητικές πηγές, που προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών ίσως είναι «αβάστακτος», μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

«Οι διαπραγματεύσεις τέλειωσαν», δήλωσε ο στρατηγός Λερτράρ Ραταναβάνιτς, ένας από τους 60 γερουσιαστές που προσπάθησαν να διαμεσολαβήσουν. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει το νόμο. Οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο στρατός θα κερδίσει, αλλά οι απώλειες θα είναι αβάσταχτες», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Θα πρόκειται για πάταξη, όχι συγκράτηση των διαδηλωτών», πρόσθεσε.