ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Φόβους ότι η τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θα εξαπλωθεί μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων και θα μολύνει τις ακτές των Νήσων Κιζ στη Φλόριδα και τον Ατλαντικό εκφράζουν αμερικανοί επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους κοραλλιογενείς υφάλους και το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΒΡ ότι τα συνεργεία της πέτυχαν μερική απορρόφηση του πετρελαίου και περιορισμό της διαρροής, ωκεανογράφοι τονίζουν ότι η κηλίδα κινείται με ταχείς ρυθμούς προς το λεγόμενο «κυκλικό ρεύμα» του Κόλπου, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε διάστημα ίσως και μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα δεν έχει εισέλθει ακόμη στην «επικίνδυνη ζώνη», ωστόσο ανεξάρτητοι επιστήμονες αναλύοντας τα ρεύματα από δορυφόρους υποστηρίζουν ότι το πετρέλαιο βρίσκεται ήδη σε μια δίνη η οποία κινείται γοργά απειλώντας πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμών.

«Είναι ζήτημα χρόνου» δήλωσε ο Πίτερ Ορτνερ, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε πίσσα στο νησί Κι Γουέστ της Φλόριδας, όμως η προέλευσή της μένει να εξακριβωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις.

Το ρεύμα του Κόλπου μαζί με τη βόρεια προέκτασή του είναι ένα θερμό και ισχυρό ρεύμα που ξεκινά από τον Κόλπο του Μεξικού και βγαίνει στον ωκεανό από τα στενά της Φλόριδας, κατά μήκος των ανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ρεύμα θα μεταφέρει την πετρελαιοκηλίδα προς στις Νήσους Κιζ και τις ανατολικές ακτές της Φλόριδας, αλλά όχι και στις παραλίες του Μαϊάμι και του Φορτ Λόντερντεϊλ.

Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι πέτυχε μερικό περιορισμό της διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα μέσω ενός αγωγού μήκους σχεδόν δύο χιλιομέτρων, ο οποίος απορροφά 1.000 βαρέλια ακατέργαστου πετρελαίου ημερησίως, μεταφέροντάς το σε δεξαμενόπλοιο στην επιφάνεια.

Παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συστήσει προεδρική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση διαρροής του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Η επιτροπή θα είναι ανάλογη με εκείνες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν για να διερευνήσουν τα αίτια της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ» το 1986 και του δυστυχήματος στον πυρηνικό σταθμό στο Τhree Μile Ιsland τo 1979.

ΚΙ ΑΝ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ;
▼ Η κηλίδα απειλεί να εξαπλωθεί στις ακτές της Φλόριδας και στον Ατλαντικό, με πρώτο βήμα την Κούβα και τα νησιά της Καραϊβικής.

▼ Η ΒΡ έχει δαπανήσει περίπου 500 εκατ. δολάρια για τον περιορισμό της διαρροής.

▼ Ο σωλήνας απορροής που τοποθετήθηκε στον πυθμένα συλλέγει μόνον τα 1.000 από τα 5.000 βαρέλια που διαρρέουν. ▼ Ειδικοί εκτιμούν ότι οι συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον θα διαρκέσουν περισσότερο από μία δεκαετία.