Παραλύει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας την Πέμπτηεξαιτίας της24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Mείζον θέμα για τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα αποτελεί η μη υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης. Από την 1η Ιουλίου, που παύει να ισχύει το προστατευτικό της πλαίσιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι εργοδότες θα μπορούν πλέον να κάνουν τις νέες προσλήψεις με μισθούς κάτω των 740 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μηνιαίος μισθός.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10:00 στην πλατεία Ομονοίας το ΠΑΜΕ.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί υπάλληλοι, το προσωπικό των Ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Συμμετοχή στην γενική απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και ηυπηρεσία θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Επίσης, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία της Πέμπτης. Έχει αποφασίσει επιπλέον 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που θα ξεκινήσουν το βράδυ της επόμενηςΔευτέρας.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Θα νεκρώσουν και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της συμμετοχής των λιμενεργατών στην κινητοποίηση. Προβλήματα θα υπάρξουν στις πτήσεις εσωτερικού λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μαζική θα είναι η κινητοποίηση και στα μέσα μεταφοράς. Λεωφορεία, ΟΣΕ, προαστιακός, μετρό και τρόλεϊ τραβούν χειρόφρενο για 24 ώρες, ενώ ο ΗΣΑΠ και το τραμ θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

Λόγω της 24ωρης απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν θα ισχύσει την Πέμπτη ο δακτύλιος.