ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΣτο ίδιο έργο θεατές, μαζί με την Ελλάδα, βρίσκονται από χθες η Πορτογαλία με την Ισπανία. Η γερμανική κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια πολιτική με αυτήν που ακολούθησε στην περίπτωση της Ελλάδας, από τη μία πλευρά εντείνει τις πιέσεις για την υιοθέτηση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τις δύο χώρες, και από την άλλη καθυστερεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημιουργία ευρωμηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων, την οποία ωστόσο προσυπέγραψε προ ημερών στις Βρυξέλλες. Ετσι οι μεν Ισπανία και Πορτογαλία έλαβαν χθες από το Εco/Fin προθεσμία λίγων εβδομάδων προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων τους, οι δε υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης αποφάσισαν, όπως το συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό, να συνέλθουν και πάλι εκτάκτως στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή. Στόχος της συνάντησης αυτής θα είναι μεταξύ άλλων και η επίτευξη της τελικής συμφωνίας ως προς τον τρόπο λειτουργίας του ευρωμηχανισμού, ενώ παράλληλα θα συζητηθεί και η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διέπει τις χώρες-μέλη του ευρώ.

Χθες ωστόσο οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ προχώρησαν στην υιοθέτηση σημαντικής απόφασης που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου, δηλαδή των λεγόμενων hedge funds. Αποφάσισαν, παρά την αντίθεση της Βρετανίας (όπου είναι εγκατεστημένο το 70% των hedge funds που δρουν στην Ευρώπη), να δημιουργήσουν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου τα κεφάλαια αυτά για να μπορούν να επενδύσουν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θα πρέπει πρώτα να συμμορφώνονται προς ορισμένους κανόνες διαφάνειας και να εγγράφονται στα σχετικά εθνικά μητρώα. Με τη ρύθμιση αυτή διαφώνησε πλήρως η νεοσύστατη βρετανική κυβέρνηση, η οποία σαφώς επιθυμούσε απόλυτη ελευθερία δράσεως των hedge funds στην ΕΕ. Η απόφαση όμως υιοθετήθηκε από τη λεγόμενη ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ και συνεπώς αν εγκριθεί και από την Ευρωβουλή (κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο) θα τεθεί τάχιστα σε ισχύ.

Ως προς την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε και χθες διατεθειμένη να το ισχυροποιήσει, σε ό,τι αφορά τις ποινές του, όχι όμως και να επιτρέψει στις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ να ελέγχουν αμοιβαίως τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών τους προτού αυτά τεθούν υπό την κρίση των εθνικών κοινοβουλίων. Η συζήτηση επί του θέματος αναμένεται ότι θα συνεχισθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.